Geplaatst op Geef een reactie

Leven met een krachtige immuniteit- hoe doe je dat?

Misschien maak je je zorgen tijdens ‘normale’ tijden zorgen over een sollicitatiegesprek, spreken in het openbaar of het aanstaande tandartsbezoek?

Richt je op je ademhaling, haal een paar keer diep rustig in en uit. Voor je het weet, zit je ademhaling hoog en bestaat de kans dat je hyperventileert. Met enkele krachtige inzichten in hoe jij omgaat met angst en stress, kun je gegarandeerd een eindje verder komen. Zonder zelf-inzicht kom je niet verder. En wat je hebt meegekregen en hebt gezien hoe er werd omgegaan in je nabije omgeving met angst en stress, kun je herschrijven. De-programmeren. Maar zoals alles in het leven, het komt niet vanzelf, je moet wel pro-actief deelnemen aan de veranderingen die je wilt. Uiteraard is de makkelijkste weg een pilletje te nemen tégen…maar of dat uiteindelijk bijdraagt tot jouw algemeen welzijnsgevoel, dat betwijfel ik zeer sterk. Angst en stress kunnen in het algemeen je immuunsysteem aantasten. Na verloop van tijd kunnen deze gevoelens grote schade aanrichten aan je gezondheid, wat leidt tot angst, depressie, weinig energie en een verminderde immuunrespons. Angst, onrust en paniekaanvallen zijn sterk met elkaar verbonden. Deze problemen veroorzaken de vecht- of vluchtreactie en veroorzaken zowel fysiologische als psychologische symptomen. De stressreactie is een overlevingsmechanisme, maar het kan op de lange termijn zijn tol eisen van jouw lichaam. Merk op dat angst vaak wordt veroorzaakt door een waargenomen dreiging. De trigger kan al dan niet echt zijn. Als jij je bijvoorbeeld voorbereidt op een sollicitatiegesprek, hoef je niet bang te zijn, maar je ervaart wel angst en die angst heeft met jouw situatie te maken of nog dieper in de onderstroom met veel andere zaken. Angst voor de afwijzing, angst voor kritiek, angst voor geldtekort, angst angst en nog eens angst.

Diepe ademhaling, yoga, geleide beelden en andere ontspanningstechnieken maken het gemakkelijker om je angst te overwinnen en stress op afstand te houden. Je kunt jezelf bekwamen om waar te nemen door niet te ontkennen dat je angst ervaart, maar door heel bewust te ervaren waar je angst voelt in je lichaam, welke gedachten er door je heen gaan en of die gedachten je op dit moment, hier en nu vooruit helpen. Je bekwaamt jezelf in het ontmantelen van gedachten die stress toevoegen, waardoor je ontdekt dat de meeste van je gedachten gebaseerd zijn op ervaringen uit het verleden, uitspraken over mensen die eerder gericht zijn op een negatief script of een positief script. Heel wat mensen verwachten het negatieve en richten zich op een negatief verloop of een negatieve uitkomst. Hoe reëel is de kans dat alles in je leven tegenzit? En mocht je die overtuiging hebben, heb je enig inzicht in hoe de universele wetten van de aantrekkingskracht een behoorlijke impact kunnen hebben in jouw leven?

Emoties hebben een directe invloed op het immuunsysteem. Als ze niet worden aangepakt, kunnen ze je natuurlijke afweer aantasten en je kwetsbaarheid vergroten om ziek te worden. Het ligt in jouw macht om emoties in evenwicht te brengen en gezonde manieren te vinden om met angst om te gaan. Inzicht in de stressreactie Angst is een natuurlijke menselijke emotie die de reactie op stress veroorzaakt. Als je het gevoel hebt dat je in gevaar bent, maakt je lichaam cortisol, noradrenaline en andere hormonen vrij die je alert houden. Deze reactie staat bekend als de stressreactie. Als je bijvoorbeeld in een drukke straat rijdt, versterkt de stressreactie je zintuigen en kan dit je helpen een auto-ongeluk te voorkomen. Je hart gaat sneller kloppen, je pupillen worden groter en je begint te zweten. Sommige mensen kunnen ook last hebben van verwarring, licht gevoel in het hoofd, opvliegers, spijsverteringsproblemen of spierspanning. De vecht- of vluchtreactie treedt in werking als je gestrest, angstig of ergens bang voor bent. Bij angst- of paniekaanvallen mag er geen reëel gevaar zijn. Daarom kan de dreiging reëel of ingebeeld zijn. Angst kan angst oproepen. Als je je bijvoorbeeld voorbereidt om een ​​toespraak te houden, kun je angst ervaren door een angstaanval. In dit geval is de dreiging denkbeeldig. Soms is je angst gerechtvaardigd. Als bijvoorbeeld iemand je op weg naar huis stalkt, is het volkomen normaal om bang te zijn. Daarom is het belangrijk om de oorzaak van angst vast te stellen. Chronische stress kan gevoelens van angst en onbehagen veroorzaken. Met deze toestand bevindt je lichaam zich continu in de vecht- of vluchtmodus. Na verloop van tijd kun je ernstigere aandoeningen krijgen, van hartaandoeningen en hypertensie tot gewichtstoename. Langdurige stress kan ook veranderingen in de hersenen veroorzaken, de immuunfunctie verstoren, bijdragen aan de ziekte van Alzheimer en meer. Angst heeft invloed op je immuunsysteem Leven in constante angst – zoals bij angst of stress – kan je natuurlijke afweer verzwakken. Zelfs kleine doses stress kunnen de cellulaire immuniteit onderdrukken.

Immuunreacties op stressvolle situaties zijn een integraal onderdeel van de vecht- of vluchtreactie. Onder normale omstandigheden kunnen deze veranderingen in de immuunfunctie de genezing versnellen. Helaas is dit niet het geval bij constante angst. Dit gevoel kan de immuunfunctie op de lange termijn aantasten, waardoor je lichaam kwetsbaar wordt voor infectie en ziekte. Chronische stress wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met frequente ziekten, cardiovasculaire problemen, diabetes en maagzweren. Je hebt misschien gehoord van de verbinding tussen lichaam en geest. Je emoties hebben een directe invloed op de mentale en fysieke gezondheid. Negatieve stemmingen en gevoelens creëren veranderingen in de immuniteit en kunnen ontstekingen in de organen veroorzaken. Angst veroorzaakt zowel emotionele als biochemische reacties. Sommige mensen zijn adrenalinejunkies en houden van het gevoel van angst. De meeste mensen reageren echter negatief op gebeurtenissen of situaties die hen in gevaar kunnen brengen. Chronische angst is bijzonder schadelijk. Deze aandoening kan het immuunsysteem, het zenuwstelsel en het endocriene systeem verstoren, de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as veranderen, het circadiane ritme beïnvloeden en bijdragen aan eetstoornissen.

Er is een verband tussen chronische angst en stemmingswisselingen, fobische angst en andere mentale problemen. Hoe langer je in angst leeft, hoe groter het risico op het ontwikkelen van ernstigere problemen. In de huidige context kan overmatige angst voor COVID-19 een immuunreactie veroorzaken die ontstekingen veroorzaakt en het ziekterisico verhoogt. Angst voor het onbekende in combinatie met stress en angst kan een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem en langdurige schade aan uw gezondheid veroorzaken.

Angst en bezorgdheid overwinnen Zoals eerder besproken, is angst buitengewoon complex en kan het verschillende oorzaken hebben. Soms wordt het aangedreven door langdurige stress en angst. Andere keren wordt het geassocieerd met fobieën of depressie. Daarom is het belangrijk om de oorzaak van jouw zorgen te achterhalen. In de tussentijd zijn er enkele dingen die je kunt doen om angst te overwinnen en controle te krijgen over je emoties. Regelmatige lichaamsbeweging, meditatie, geleide beelden, diepe ademhaling en yoga kunnen allemaal helpen. Laten we bijvoorbeeld fysieke activiteit nemen. Lichaamsbeweging kan de frequentie en intensiteit van paniekaanvallen en de reactie van het lichaam op angst kan verminderen. Een andere nuttige strategie is bewust ademhalen. Als je gestrest of angstig bent, haal dan vier seconden diep adem en adem dan weer vier seconden uit. Ga ongeveer vijf minuten door. Deze eenvoudige oefening zal je hartslag vertragen en ontspanning bevorderen.

Je kunt ook meditatie proberen. Als je het buiten kunt doen, is dat nog beter. Mindfulness-meditatie vermindert angst en angstreacties. Merk op dat de meeste angsten voortkomen uit gebeurtenissen uit het verleden. Meditatie maakt het gemakkelijker om je op het huidige moment te concentreren en het ontstaan ​​van angst te voorkomen. Er is geen eenduidige strategie om angst en ongerustheid te overwinnen. Experimenteer met verschillende technieken om te bepalen wat voor jou het beste werkt. Voeg meer lichaamsbeweging toe aan je dagelijkse leven, ook al is het maar 15 minuten per dag . Probeer ‘s ochtends of na het werk minstens 10 minuten te mediteren. Deze kleine veranderingen in levensstijl kunnen jou de controle over emoties geven, wat leidt tot mentaal welzijn. Binnenkort voel je je sterker en kun je gemakkelijker stress aanpakken.

Wil je graag weten hoe jij je immuniteit kan versterken, neem dan gerust contact met me op of bestel meteen de training die aansluit op jouw vraag.

In mijn hoedanigheid als onder meer gediplomeerd Mindfulnesstherapeut, Stress en Burnout Coach, Kundalini Yoga, en Yoga Nidra, kan ik je verder inspireren en de weg naar jouw gezondheid faciliteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *