Geplaatst op Geef een reactie

Spiritueel ontwaken is tijdloos

Veel mensen die spiritueel ontwaken/bewust worden, kunnen zich een tijdje overspoeld voelen door energie, intuïtieve informatie, nieuwe ervaringen et cetera. De eerste reeks vragen gaat ongeveer als: ‘Is dit het? Is dit waar wakker zijn om draait?’ De volgende vragen als ‘Waarom is dit zo intens? Wanneer is dit voorbij?’ komen vervolgens aan bod. In consulten zijn dit enkele vragen die aan bod komen.

Ontwaken is tijdloos, maar je leeft in een wereld die buiten de tijd werkt.

Het is tijd voor een nieuwe herinnering dat spiritueel ontwaken een tijdloze gebeurtenis is. Het gebeurt in een oogwenk. Het gebeurt meestal op een verbazingwekkend moment van alles loslaten. De stroom van schoonheid en levendigheid die naar je toe komt is ongeëvenaard. Als dit meer is dan een tijdelijke opening, zijn de versnellingen van verandering in een hoge versnelling geschoten en begint het proces om dit bewustzijn te integreren.

Hoe het voor jou zal werken, zal anders zijn dan hoe het bij mij werkte. De eerste lezingen woonde ik bij toen ik 20 was en dat was meteen een openbarsten van mijn spiritueel ontwaken. Hoewel ik als kind heel veel indrukken opdeed en anders keek naar de dingen, mensen… Sommige mensen zullen in staat zijn om te ontwaken en hun ontwaken in een oogwenk volledig te integreren. Dat is hun pad. Wederom is het belangrijk om te onthouden dat ieders pad uniek is. Je kunt onmogelijk het pad dat jij bewandelt vergelijken met andermans pad. Het spiritueel aardse kosmische pad is geen schuifje wat je opentrekt en weer dichtslaat, maar is een weerspiegeling van het leven in een staat van groeien naar heelheid.

Voor ons mensen, is het veranderend bewustzijn naar een veranderende perceptie best lastig. Je kunt wel zeggen dat je jezelf niet vergelijkt met anderen, maar alleen jij weet in je hart hoe het écht is.

Tijd heeft geen betekenis voor ontwaken

Her en der wordt die vraag me ook gesteld wanneer X of Y eindelijk ontwaakt. Ik kan daarop geen antwoord geven, hoe ontgoochelend dit antwoord ook mag zijn. Ontwaken is een proces van bewust Worden dat er meer is dan wat we via onze zintuigen geleerd hebben te ervaren. Bewust Worden is ook de balans vinden in onze mannelijke en vrouwelijke energie. Bewust Worden is het voorgeprogrammeerde denken kritisch onderzoeken. Bewust Worden is verbinding en evenwicht vinden tussen het denken, het voelen en het afstemmen op congruentie in het handelen. Zijn we daar altijd ‘logisch’ in, zijn we daar altijd ‘consequent’ in?

Het is moeilijk voor te stellen hoe ontwaken buiten de tijd functioneert. In dit bestaansniveau is het meer een functie van onze eigen innerlijke weerstand. Ik vergelijk het meestal graag met water. Er is een manier waarop we onszelf moeten overgeven aan de stroom ervan, en toch moeten we tegelijkertijd onthouden dat we onze peddel moeten gebruiken.

Sommigen zijn misschien hun peddel aan het maken en tegelijkertijd aan het leren hoe ze hun peddel moet gebruiken. Het hangt af van onze opvoeding. Als je je hele leven in een gewelddadig gezin hebt geleefd, kan het een tijdje duren om jezelf te heroriënteren, zodat je weet hoe je met je gezin moet omgaan vanuit een ruimte van integriteit voor jezelf, terwijl je ook de juiste grenzen voor jezelf stelt om vast te houden en bescherm je jezelf.

Ik weet dat beschermen niet bepaald de juiste visie is in het land van ‘spiritueel jargon’, omdat het een egofunctie is, en vanuit het hoogste niveau van bewustzijn valt er niets te beschermen. Maar in de wereld van tijd en beledigende actoren doet een glas dat naar je hoofd wordt gegooid pijn. En het stellen van een grens is zeggen dat dat niet iets is dat je wilt ervaren terwijl je stappen onderneemt om jezelf te beschermen of jezelf uit die situatie te verwijderen.

Verdwaald in de eindeloze lus van pijn

Iedereen gaat ook door verschillende problemen en niveaus van karma met verschillende snelheden en op verschillende manieren. Voor de een is een probleem rond verlangen misschien makkelijker te transformeren dan voor de ander. Je kunt dus niet bedenken hoe lang iets voor jou zal duren op basis van wat werkte met een vriend of iemand anders.

Het is het werk dat jou te doen staat en vervolgens het proces toestaan op basis van jouw behoeften. Dat is voor mij een onderdeel van het uitademen en inademen, het samentrekken en uitzetten van het spirituele ontwaken. Het is heel levend; je zult voelen hoe je samentrekt in je kleinheid en waar kernproblemen je verankeren in oude pijn.

Op deze samengetrokken momenten krijg je de kans om er meer van op te ruimen en meer bewustzijn in deze ruimtes te blazen. Terwijl je dat doet, is je volgende uitbreiding veel breder en stabieler omdat er minder is om je terug in de pijn te trekken. Hoe minder pijn je vasthoudt, hoe groter de energieruimte die je kunt vasthouden (hoewel het voor iedereen totaal anders is – het hangt een beetje af van wat je levenswerk zal zijn wat betreft het soort ruimte dat je voor jezelf en anderen hebt.

Wat je best niet doet , is gewoon op de grond gaan liggen en hopen dat het allemaal overgaat. Er is weliswaar meer behoefte aan rust en zelfzorg. Je bent als een baby na een ontwaken. Je moet jezelf op die manier behandelen en heel voorzichtig zijn met hoe je je energie besteedt. Maar als je denkt dat alleen maar rondhangen en niets doen je zal helpen of een soort acceptatie is, dan zul je ontdekken dat het tegendeel waar is. In gesprekken merk ik wel eens op dat die ‘acceptatie’ eerder een vermomde vorm is van ‘ ik hoopte dat dit zou overgaan’.

Het is op dit moment duidelijk dat behoorlijk wat zwaarte uit het verleden, mensen probeert vast te pinnen in hun ontwaken; het gevoel van zich slachtoffer te voelen door het ontwaken. ‘Was ik maar niet ontwaakt, dan was ik nu nog samen met mijn partner’, is één van de uitlatingen in gesprekken. Ik weet uiteraard dat dit een fase is in het bewustwordingsproces, waar iemand doorheen gaat. In het moment zelf wordt het soms als een ‘ straf’ ervaren.

Het ego verandert het ontwaken in een soort gemene dader, en het zet je ook in de val om eindeloos pijn opnieuw te ervaren. Het proces van het opruimen van pijn is een kwestie van ervaren , doorleven, loslaten en onthechten. Veel van de spirituele hulpmiddelen die tijdens deze integratieperiode gebruikt zijn meditaties, chanten, vision quest, creatieve dynamische coaching, emotioneel dieptewerk…er zijn veel manieren ter beschikking die bij kunnen dragen voor jouw integratieproces. Doseren is hierbij belangrijk. Het is niet omdat je de ene na de andere weg volgt, dat het noodzakelijk sneller gaat. Integreren vraagt ook rustpauzes inlassen en de verworven inzichten en veranderingen toepassen in het dagdagelijkse leven.

Niet vast komen te zitten op één spiritueel hulpmiddel!

Voortbordurend op dit thema van het gebruik van verschillende hulpmiddelen wanneer ze geschikt zijn, zie en hoor ik veel mensen die gewoon overal doorheen proberen te mediteren. Ik weet niet wat ze verwachten dat er zal gebeuren. Het is alsof je overal een hamer voor probeert te gebruiken. Het is geweldig om spijkers in hout te steken of spijkers eruit te trekken. Maar hij kan geen hout zagen, gaten boren of het plafond schilderen. Toch lopen sommige mensen vast in het gebruik van ongeschikte hulpmiddelen voor een grote verscheidenheid aan situaties. Als je baan nu bijvoorbeeld ondraaglijk is en niet meer past bij je diepere doel, moet je op zoek naar een nieuwe baan. Over het algemeen mediteer je niet buiten je werk, tenzij je ruimte vrijmaakt om na te denken, je voor te stellen of een nieuwe baan te voelen. Daarna ga je solliciteren. Je hoeft waarschijnlijk niet je ultieme ideale baan te vinden; je hebt waarschijnlijk gewoon een baan nodig om als brug te fungeren om voor de financiën te zorgen terwijl je jezelf door dit proces heen zoekt. Maar als je ‘s nachts blijft mediteren in de hoop dat je werksituatie zal veranderen, kom je niet waar je heen moet.

In veel opzichten gaat het belichaamde ontwaken dat voor velen gebeurt over bewuste actie. Dus we mediteren. We leren onszelf te begrijpen. We leren onze waarheid te spreken. We leren van onszelf en anderen te houden, en we leren bewust actie te ondernemen om de wereld te creëren waarin we willen leven. Nu kunnen we niet alles in één keer opnieuw opbouwen. Het leven is slechts een soort deal van moment tot moment. Bouw gewoon stap voor stap op en leg steen voor steen op zijn plaats voor je nieuwe leven.

Jouw eigen cycli en verschuivingen leren begrijpen

Ik zou je willen aanmoedigen om terug te kijken in het leven om te zien of er grotere patronen zijn waar je in het algemeen doorheen bent gegaan. Kijk wanneer er grote levensgebeurtenissen hebben plaatsgevonden en hoeveel tijd er tussen is verstreken. Misschien kun je zelfs verschillende periodes in je leven categoriseren. Sommige delen waren meer gericht op uiterlijke relaties, andere waren gericht op werk. Sommige zijn moeilijker, en sommige zijn gemakkelijker. Er zijn veel manieren om dit te doen, maar het kan je een idee geven over hoe de natuurlijke intelligentie van je leven evolueert. Dat kan je een idee geven van de tijdlijn waar je van nature aan werkt. Misschien niet. Het kan je ook niet het antwoord geven dat je wilt, omdat een deel van je ego eigenlijk gewoon wil dat er een eind komt aan deze onzin van ontwaken en integratie.

Geduld en 1 ding tegelijk.

Spiritueel ontwaken en voortdurende evoluerende cycli

Natuurlijk zijn we geen statische wezens, en alleen omdat we door het grote ontwaken en de verschuiving gaan, wil nog niet zeggen dat we plotseling stenen beelden worden. Het is mijn persoonlijke visie dat ontwaken een grote verschuiving is, omdat het zich al jaren opbouwt onder het deksel dat we erop leggen om het laag te houden.

Er is dus een enorme overmaat aan opgebouwde energie die losbarst. Naarmate het afneemt, gaan we naar zachtere en beter beheersbare verschuivingen die waarschijnlijk ons hele leven bij ons zullen zijn.

Nu we ze niet meer weerstaan, kunnen ze gemakkelijker komen en gaan. We kunnen de stukjes die we nodig hebben gemakkelijker integreren en de golf weer laten gaan, erop vertrouwend dat hij zal terugkeren met extra bewustzijn en energie die we nodig hebben als we er klaar voor zijn. Het is een zachte zee, en hoewel het leven zelf vol zijn eigen turbulentie zal zijn, is het aanboren van dit diepere bewustzijn een uitnodiging tot een diepe en tijdloze sereniteit die ons door elke storm heen kan houden.

Maak je geen zorgen dat je het einde niet kunt zien. Niemand kan. dit omdat er geen einde is , zolang je op aarde leeft. Alleen het ego is de valstrik om te denken dat het alles kan voorspellen, veel minder de diepgaande en levensveranderende verschuiving die een spiritueel ontwaken impliceert. Dus laat dat idee helemaal los. Dit proces duurt zo lang als nodig is. Zorg er gewoon voor dat je je ermee bezighoudt en je steentje bijdraagt om ruimte te maken zodat het kan leven en ademen en je leven kan transformeren.

1ste boek uitgegeven in 2020 www.boekscout.nl
2de boek uitgegeven in 2021 www.boekscout.nl
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *