Geplaatst op Geef een reactie

Bewegen naar het stille aanwezig Zijn

Als alle oude verhalen verteerd zijn, ontstaat er stilte. Dit betekent niet dat je de hele tijd stil zit en niets doet. Dit betekent dat je interne toestand stil is. Het blijft daar misschien niet altijd stil, maar voor het grootste deel ben je stil.

Emoties komen en gaan. Dingen kunnen intens worden. Je bewustzijnsstaat kan verschuiven. Je bent misschien opgewonden of verdrietig, hoe dan ook; dat middelpunt is er altijd.

Je kunt er op terugvallen wanneer dat nodig is. Je bent ermee verbonden. Het is een prachtige ruimte, en het is ook zo dat het ontwakingsproces zowel eindigt als opnieuw begint. Want als je eenmaal volledig verbonden bent met jezelf – want dat is uiteindelijk waar je je mee verbindt – dan kun je op een nieuwe manier terug de wereld in stappen.

De laatste misleidingen verdampen

Een van de grote misleidingen in de westerse cultuur is dat je jezelf moet definiëren aan de hand van wat je doet waardoor mensen verwoed rondrennen en zichzelf uitputten. Ze doen te veel om ergens te komen, niet-wetend waar dat ergens is, maar ze zijn bang om te stoppen met rennen.

Misschien ben je bang om te stoppen met rondrennen? Als je in het ontwakingsproces zit, zal je snel zonder energie komen te zitten, of je bent al gedwongen om te stoppen.

Je hebt gewoon geen energie voor iets anders dan de interne verschuiving.

Dit is eigenlijk een heel wijs deel van onszelf. We weten dat als we te veel energie hebben we het verspillen als een kind met 2 extra euro’s die naar een snoepwinkel rent.

Doen maakt plaats voor zijn

Er gebeurt nog iets anders; je verlangen om dingen te doen wordt vernietigd. Je zult merken hoeveel dingen die je doet eigenlijk overbodig zijn. Mensen weten al dat ze in deze cultuur veel te veel werken, en toch zijn we, zelfs in sommige van onze vrije tijd, bezig met iets te ‘doen’. Mensen komen soms meer uitgeput terug van hun vakantie dan ervoor door alle dingen die ze gedaan hebben. Is dat niet vreemd?

Bovendien kun je zien hoeveel dingen je hebt gedaan die niet voedend meer voor je zijn; Overweeg al het drinken en feesten te onderzoeken, de schadelijke effecten op termijn. Is dat echt leuk voor je ware zelf? Nee. Zelfs niet een klein beetje.

Wat duidelijk aan het veranderen is bij velen is een sterker ontwikkelend lichaamsbewust Zijn. Getuigenissen van mensen die bijvoorbeeld het eten van een ijsje niet meer lekker vinden, bepaalde voeding niet meer verteerd wordt, tot zelfs ziekmakend is. Die veranderingen zijn er al jaren niet alleen bij mij, maar in toenemende mate bij meer mensen. Dat is ver verwijderd van waar ik ooit was, maar de innerlijke intelligentie die we hebben is springlevend en wakker. Het wordt steeds duidelijker wat er moet gebeuren en welke handelingen geest en lichaam werkelijk dienen.

De balans opmaken van doen en laten

Waar je ook bent op je pad, ik moedig je aan om de balans op te maken van wat je doet. Wat doe je? Waarom doe je het? Hoe voelt dat voor jou? Begin te onderzoeken wat er vanuit een hartruimte of een gevoel van dienstbaarheid komt, en kijk dan welke dingen je denkt te moeten doen. Het wordt steeds duidelijker.

Die duidelijkheid zal ook veranderingen in je gedrag met zich meebrengen, wat de soorten interacties die je selecteert en de soorten mensen die in je leven zullen zijn, zal veranderen.

Over het algemeen lijkt dit een knelpunt voor mensen te zijn. We lijken allemaal de meeste gehechtheid te hebben aan andere mensen, hoe ze ons zouden moeten laten voelen of laten deelnemen aan ons leven. Maar al die gehechtheden houden je gevangen in het hamsterwiel dat blijft ronddraaien.

Vallen in de diepten van stilte

Dit alles leidt naar de ontspanning die stilte is. Veel leraren praten over urenlang op bankjes in het park zitten. Het is niet vanwege gebrek aan initiatief of luiheid. Dat zijn ego-ideeën die gecultiveerd werden/worden om ons in paniek te houden en constant op de vlucht te slaan.

Wat degenen onder ons die ontwaakt zijn beseffen, is dat er geen plek is om heen te gaan. We kunnen het hamsterwiel zien voor wat het is. Als we ervoor kiezen om erop in te gaan, komt dat vanuit een plaats van duidelijkheid en omdat we simpelweg besluiten om dat te doen. Maar meestal duurt dat niet lang, en meer en meer wil je eigenlijk alleen maar stilte. Gewoon zijn. Gewoon om te zijn met wat er om je heen is.

Het concept om plaatsen en mensen in iets te dwingen die je ooit verlangde, verdwijnt. Het concept dat je jezelf moet definiëren aan de hand van wat je doet, verdwijnt.

De drang tot actie ontstaat en zelfs de berg beweegt

Zelfs voor een berg zijn er momenten waarop hij zal bewegen als er een sterke drang van de aarde is om dat te doen. Anders zit het gewoon in zijn ruimte. Op deze manier worden velen van ons als bergen. Een diepe aanwezigheid straalt gewoon uit van geaarde ontwaakte mensen. Aan het einde van de transitie BEN je gewoon. En in die ruimte kun je ervoor kiezen om te handelen wanneer de drang daartoe opkomt, of je kunt ervoor kiezen om dat niet te doen. Het is zo simpel.

Elke drang is anders en heeft een andere kracht erachter. Hoe meer je op jezelf bent afgestemd, hoe duidelijker je bent over de drang en het eventuele resterende verhaal erachter.

Verlangen wil iets en denkt dat een bepaalde handeling of ding het gelukkig zal maken. Het is gebonden aan gehechtheid. Een drang is veel fundamenteler. We hebben allemaal de drang om te eten.

Het verlangen denkt dat dit de onderliggende drang om te eten zal bevredigen, en natuurlijk zullen velen van ons iets eten (vb een hamburger) en zich dan slecht voelen omdat het uiteindelijk de drang niet bevredigde. Misschien wilde de drang broccoli. Het komt echter terug en je krijgt nog een kans om dieper op jezelf af te stemmen.

Actie loslaten

Loslaten is een van de ultieme hulpmiddelen op het spirituele pad. Het ligt ten grondslag aan de meeste tools waar ik het over heb. De meeste tools gaan over het toestaan dat je iets onder ogen ziet, zodat je het los kunt laten en je innerlijke ruimte kunt vrijmaken.

Omdat de wereld verdwaalt in ‘doen’, is het belangrijk om je eraan te herinneren dat je op een gegeven moment actie moet loslaten. Zoals ik al zei, dit zal je niet lui of volledig laissez-faire maken. Voor sommigen zal het loslaten van sommige acties ertoe leiden dat je je realiseert dat je onmiddellijk op andere manieren actie wilt ondernemen.

Veel acties in ons leven zijn vaak reacties op de behoefte om dingen te doen die we niet willen doen. Het kan intens worden als je bewuste acties begint te ondernemen, maar ik heb gemerkt dat dingen na verloop van tijd tot rust komen. Als je eenmaal op het pad bent gekomen waar je wilt zijn, wordt de weg aanzienlijk minder rotsachtig en zijn er minder aanpassingen nodig. Hierdoor heb je genoeg tijd om te pauzeren en gewoon te Zijn. En in dat wezen zul je de wereld veel meer veranderen met liefde en vrede dan je je ooit kunt voorstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *