Geplaatst op Geef een reactie

Van lineair denken naar kwantum denken

‘Mijn brein is slechts een ontvanger, in het heelal is er een kern waaruit we kennis, kracht en inspiratie halen. Ik ben niet doorgedrongen in de geheimen van deze kern, maar ik weet dat het bestaat.’ Nikola Tesla

Eerder heb ik geschreven dat lineair of mannelijk/Yang denken ons sinds onze geboorte werd aangeleerd. Interessant om te ontdekken wat je ervaart in denk-en taalpatronen en hoe dit je leven een bepaalde richting kan laten uitgaan.

Doorgaans wordt er niet bij stilgestaan. Tot er je iemand op wijst of tot je in een situatie belandt. Als iemand me in een consult vraagt om naar een nieuwe liefde te kijken en ‘waar het schip zal stranden’, moet ik even lachen. Hoezo, het schip ‘stranden’? ‘ Oh ja,’ is het antwoord, ‘ je weet wel wat ik bedoel’. Natuurlijk weet ik wat er wordt bedoeld. De vraag is eerder welke energie er onbewust in de onderstroom van een strandend schip aanwezig is, nog voor een beginnende verbinding kan uitgroeien.

Bewust worden van de trillingen en frequenties die woorden uitzenden én creëren. Door opmerkzaam en bewust de trillingen te voelen van de woorden die we uitspreken, ontstaat er een verfijnde afstemming op de kosmische intelligentie in het creatieveld. Het licht van je kwantumbewustzijn wordt aangestoken! En niet zonder consequenties, want precies in dàt bewustzijn kun jij heel wat te zien krijgen waar jouw potentiële kansen en verantwoordelijkheden liggen. Het is een keuze om er ofwel bij stil te staan ofwel onachtzaam door te gaan, niet bewust van wat je in gedachten, woorden en handelingen zelf creëert. Herinner je dat wij onze eigen realiteit creëren. Dag in dag uit, in elk moment.

Merkwaardig is dat er nogal verbolgen tot zelfs boos gereageerd wordt met de stelling dat het Universum niet meewerkt. Het is precies wat jij en ik en iedereen vanuit onze gedachten, overtuigingen, aannames, onderliggende blokkades op emotioneel vlak naar het Universum uitzenden. Dit is het resultaat wat wij te zien krijgen. Het Universum werkt niet met sympathie of antipathie. Het Universum is niet te manipuleren maar laat ons zien waar wijzelf nog niet zijn afgestemd op onze Zielsblauwdruk. Tenminste, als we bereid zijn het kleine boze mopperende en opstandige kind het zwijgen op te leggen en emotioneel volwassen worden.

Dat ‘anders’ kan eerder nog heel oncomfortabel, misschien zelfs bedreigend/ onveilig aanvoelen. Je denk-register wordt al dan niet helemaal opengetrokken en wat je daar aantreft, kan je misschien van slag brengen. Hoe zit het nu werkelijk? Stel ik me dit alles voor? Neem ik mezelf in de maling? Hoe kan ik dat rijmen met alles wat ik heb geleerd? Ga ik dan niet vervreemden van mijn familie, vrienden, de mensen om me heen, de wereld… ?

Lineair denken spreekt voor zichzelf. Je begeeft je van punt a naar punt b. Je denkt in oorzaak-gevolg, goed of slecht, slim of dom, winnaar of verliezer, gelijk of ongelijk. Lineair denken is Yang en mannelijk denken. Lineair denken oordeelt, beoordeelt én veroordeelt. Lineair denken brengt ook structuur en zeer zeker is lineair denken belangrijk in ons dagelijks leven. Maar zie ook waar en in welke situaties het eerder beperkend werkt dan verruimend. Steeds meer is er de behoefte om de verbinding te herstellen met het creatief denken, het creatieve brein wat Yin of vrouwelijk denken is. In Brain-Gym of Edu-kinesiologie worden de beide ‘breinen’ op een heel creatieve gestructureerde manier verbonden.

Hoe her-activeer je je creatieve brein, want iedereen heeft dus een creatief brein! Hoe dit bij mij werkt is heel eenvoudig door creatief te schilderen, los van de voorgevormde beelden en plaatjes; ik voel me helemaal los van hoe iets er moet uit zijn en laat mijn Ziel de regie nemen. Ook creatief musiceren, al ben ik opgeleid tot muziekleerkracht binnen de structuur van de pedagogiek, ik laat de bekende wegen los en laat opnieuw de regie van mijn Ziel het overnemen. Durven te experimenteren en ervan genieten, ook al lijkt het voor de buitenwereld nutteloos of geen zin te hebben. Onze Ziel weet zoveel beter dan wat buiten speelt.

Neem waar bij jezelf of jij je voelt vastzitten in een stramien, een patroon. Je hebt iets altijd op een bepaalde manier gedaan en je denkt er niet over om het op een andere manier te proberen. Dat kan zeer zeker angst losmaken. Als je het vertrouwde parcours je die veiligheid geeft en het goed voelt voor jou, hoef je daarin niets te forceren. Ik geef een voorbeeld, die ik zelf wel eens toepaste toen ik nog trainingen gaf in Brussel. Ik liep elke dag de vertrouwde weg, station, metro, richting bedrijven…Ik liep er haast blindelings naartoe. Op een vrijdag na een training, had ik het idee om eens een andere weg te nemen, ik voelde meteen de spanning lijfelijk opkomen. Ik dacht ook bij mezelf ‘ ben je gek, waarom doe je dat nu, je gaat verloren lopen in Brussel, straks is het donkere, kinderen ongerust waar hun moeder uithing…’ Mijn ander stemmetje zei me: ‘ je hebt een tong, je kunt je uitdrukken in het Frans, ga die uitdaging eens aan en verleg een grens’. Ja, onze mind is in veranderingen een echt aapje! Monkey mind. De positieve stemmetjes overwonnen het en ik liep op een andere manier richting metro en station. En ja, omdat ik toch wel de bibbers voelde, vroeg ik bij wijze van check, of ik op de goede weg was richting de metro naar station BXL. Het is een heel eenvoudig voorbeeld, je ontmoet je angsten om van het geijkte pad af te gaan, maar je rekt wel je brein op/uit. En dat is precies de verbinding van het logische en creatieve brein. Er zijn nog vaker momenten geweest dat ik experimenteerde met de verbindingen van mijn breinen. Ik zeg altijd: als ik dat kan, dan kan jij dat ook. Het is een kwestie van…doen.’

In dit hoofdstuk ga ik nog verder in op het veranderend denken. Dat wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *