Geplaatst op Geef een reactie

Energetische balans: een praktische meditatietechniek met Reiki

De volgende meditatie-oefening bevat onder andere Reiki posities en duurt 20 tot 30 minuten en kan het beste liggend worden gedaan.

Ik noem het de “sense and shift”-techniek: je gebruikt je handen om de delen van je lichaam te “voelen” die spanning vasthouden, en vervolgens leid je de energie voorzichtig naar een staat van vredigheid en expansie door de kracht van je verbeeldingskracht.  

Wat heb je nodig: een kussentje

Stap 1: Grond en midden

Zet je telefoon op stil en ga op de rand van je bed zitten. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Neem, voordat je gaat liggen om met de meditatie te beginnen, even de tijd om te aarden en te centreren:

Leg je handen met de voorkant naar beneden op je dijen. Adem diep in en stel je bij elke uitademing voor dat overtollige energie in je lichaam langs je benen, door je voeten naar de aarde stroomt. Zeg in stilte tegen jezelf: ‘Ik laat alle overtollige energie naar de aarde stromen. ‘

Plaats je handen in gebedshouding in het midden van je borst. Als je inademt, stel je dan voor dat je frisse, koele lucht inademt. Als je uitademt, adem dan dankbaarheid en positiviteit uit. Doordrenk de ruimte om je heen met vredig wit licht en stel je voor dat je het het universum in stuurt.

Stap 2: Laad je handen op

Ga nu liggen met een kussen achter je hoofd en beweeg je lichaam totdat je comfortabel bent. Wrijf je handen tegen elkaar om ze op te warmen en houd ze dan boven je lichaam, waarbij je ze ongeveer 30 centimeter uit elkaar houdt met de handpalmen naar elkaar gericht. Maak spelende bewegingen alsof je in slow motion een accordeon bespeelt. Beweeg je handen iets dichter bij elkaar en beweeg ze dan verder uit elkaar en voel de energie tussen je handen.

Als je de subtiele sensatie voelt van energie die van de ene hand naar de andere gaat en weer terug (of als je je dit duidelijk kunt voorstellen), bevries je handen dan even in die positie. Stel je voor dat je warme helende energie tussen je handen creëert en vasthoudt als een gloeiende bol, en de energie doordrenkt met positieve intentie.

Stap 3: Voer de handposities uit

Nu is het tijd om je handen op 9 plaatsen te verplaatsen en te voelen, te beginnen met je ogen:

Ogen: plaats de handpalmen van beide handen voorzichtig over je ogen, waarbij je ze een beetje tot een kom vormt. Voel hoe de warmte van je handen de spanning in je oogspieren verlicht. Houd je handen daar totdat de ruimte achter je ogen zo kalm en helder aanvoelt als een lege, zonnige kamer. Als dat te abstract klinkt, wacht dan gewoon tot je voelt dat je oogspieren ontspannen en ga dan verder met de volgende positie.

Oren: Plaats je handen zachtjes over je oren en geniet van de rustgevende warmte van je handen totdat je voelt dat de energie kalm en helder wordt.

Achterkant van het hoofd: til je hoofd voldoende op om beide handen eronder te plaatsen; de achterkant ervan tot een kom te vormen en ga weer liggen. Doe hetzelfde als je deed met je oren: voel de energie in je hoofd en sta het even toe om over te schakelen naar een kalme toestand.

Nek: Vorm je handen voorzichtig rond de zijkanten van je nek. In deze positie is het nuttig om alle onuitgesproken gedachten of gevoelens te visualiseren die de stroom van energie in je lichaam blokkeren. Stel je voor dat je blokkades in je keelcentrum opruimt, zodat de energie vrij kan stromen. Stel je een waterval van heldere energie voor die vanaf je hoofd naar beneden stroomt, door je been en voeten naar de aarde stroomt.

Hart: plaats je handen op je hart en laat de ene over de andere rusten. Vul je hart met warmte en liefdevolle energie.

Buik: leg je hand op je buik:  plaats je  handen zo dat de toppen van je vingers naar elkaar toe wijzen en elkaar zachtjes aanraken. breng zoveel tijd door als nodig is tot je voelt dat de strakke kronkels van binnen ontrafelen en een beetje losser worden

Taille: Plaats je handen met de handpalmen naar beneden met de vingers naar elkaar wijzend – ongeveer 2,5 cm boven uw navel. Dit is een krachtpatser van je lichaam. Het kan enige tijd nodig hebben om erop af te stemmen en het tot rust te laten komen.

Bekken: Plaats een hand aan weerszijden van je bekken, ongeveer op de plooi waar je dijen je romp raakt. Dit is waar de wortelchakra zich bevindt en is de thuisbasis van stabiliteit en veiligheid.

Schouders: Plaats je handen op de bovenkant van je schouders. Laat “het gewicht van de wereld” verzachten en wegsmelten

Stap 4: Aarden en opruimen

Als je klaar bent met de laatste houding en je schouders lichter aanvoelen, haal dan diep adem, open je ogen en veeg je armen van de schouders tot aan de polsen af, alsof je ze aan het afstoffen bent. Dit ruimt alle stagnerende of negatieve energie om je heen op. Doe hetzelfde vanaf de bovenkant van je dijen richting je knieën. Schud dan je handen een beetje uit.

Haal nog een keer diep adem en klap dan één keer in je handen of knip één keer met je vingers. Doe het stevig, met de bedoeling om je oefening te verzegelen en alle voordelen ervan te absorberen. Ga dan door met je dag, getroost door de genezende kracht van je eigen handen en intenties.

Stap 5: Vertrouw op het proces

Maak je geen zorgen als je niet het niveau bereikt waarop je had gehoopt. Oefening baart kunst.

Als er niets anders is, is het nemen van de tijd om te gaan liggen, een paar keer diep adem te halen en je te concentreren op hoe je lichaam zich voelt, op zichzelf al ongelooflijk krachtig. We brengen zoveel tijd door in ons hoofd dat we vaak al onze delen vanaf de nek naar beneden verwaarlozen.

Tenzij je vertraagt en de tijd neemt om met je lichaam te converseren, zul je nooit de wijsheid ontdekken die het bevat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *