Geplaatst op Geef een reactie

Cheiron – De gewonde genezer, de sjamaan, de alchemist

Net als Pluto is Cheiron klein, maar machtig! Vanwege zijn strategische plaatsing – tussen Saturnus en Uranus – speelt Cheiron een sleutelrol in onze geboortehoroscoop. Cheiron’s symbool is een “sleutel” – en niet toevallig. Cheiron is de SLEUTEL die onze kaart kan ontgrendelen. Je kunt dit alles vinden op www.astro.com. Geef je geboorteplaats en -datum in en je kunt in jouw geboortehoroscoop meer te weten komen.

In de astrologie staat Cheiron voor:
Onze diepste wond
Holistische genezing – wat alleen gebeurt als we de wond integreren
Onze grootste gaven en talenten – die pas geschenken worden als de eerste wond is genezen
Cheirons rol is om ons te helpen heelheid te vinden, door die delen van onszelf te accepteren en te integreren die tegenstrijdige doelen lijken te hebben.

Cheiron wijst op wat we moeten verbeteren en waar we moeten groeien, zodat we ons doel kunnen vinden en ons ware potentieel kunnen bereiken.

Misschien ben je al bekend met het archetype “Wounded Healer”.

Er zijn echter drie archetypen geassocieerd met Cheiron: de (1) gewonde genezer, de (2) sjamaan en de (3) alchemist.

Deze 3 archetypen vertegenwoordigen de transcendentale reis van de ziel: we lijden eerst en onderzoeken onze oerwond (de Wounded Healer). Wij omarmen het dan en helen het (de Sjamaan). Pas nadat we de eerste 2 Cheiron-archetypen hebben onderzocht, kunnen we de wond transcenderen en transformeren in een geschenk (de alchemist).

  1. De gewonde genezer
    The Wounded Healer beschrijft onze eerste ervaringen met de oerwond. In dit stadium is de wond nog niet erkend.

Sommige mensen poetsen hun hele leven hun wonden af. Op de achtergrond van hun onbewuste op de loer, saboteert de wond hen op onbewuste manieren.

De meesten van ons blijven leven met de wond, omdat we ons niet eens bewust zijn dat er ‘een andere manier’ is.

  1. De sjamaan
    Er komt een tijd dat de wond zo pijnlijk is, zo acuut, dat het niet langer genegeerd kan worden. Deze integratie van de Cheiron-wond komt overeen met het 2e Cheiron-archetype, de sjamaan.

We associëren de ontwikkelingsfase ‘sjamaan’ met de zogenaamde ‘genezingscrisis’.

Een genezingscrisis houdt in dat genezing in eerste instantie wordt voorafgegaan door een verergering van de symptomen. Deze tijdelijke toestand is echter in feite een teken dat de behandeling aanslaat, ook al voelt dat niet zo.

Als we koorts hebben, voelen we ons ziek – maar de koorts betekent dat ons immuunsysteem vecht tegen de ziekte.

We noemen dit stadium de sjamaan, omdat een sjamaan, of de medicijnman of medicijnvrouw, het vermogen heeft om tussen werelden te reizen.

Dit vermogen om ‘tussen werelden te reizen’ is een metafoor voor de integratie van de verschillende gebieden van onze psyche: het goede, het slechte en het lelijke.

Als we ons lichaam haten, ons schamen voor onze geheime verlangens, of ons laten leiden door onze woede, afgunst, hebzucht of andere ‘ongewenste’ eigenschappen, kunnen we nooit heel zijn.

Wanneer alle verschillende delen van onszelf geïntegreerd zijn, dan, en alleen dan, vindt genezing plaats. De sjamaan is het meest intense ontwikkelingsstadium van Cheiron, maar het is van cruciaal belang om het te omarmen als we onze wonden willen omzetten in geschenken en een gezond leven willen leiden.

  1. De alchemist
    Ten slotte komt het derde ontwikkelingsstadium, de alchemist, overeen met het geschenk dat van nature naar voren komt wanneer we onze wond genezen en integreren.

Zodra de wond in de vorige fase is omarmd, “klikt” er iets in ons. De gebroken stukken worden een mooi geheel. De puzzel valt in elkaar. De wond die ons ertoe heeft aangezet verschillende benaderingen te onderzoeken en copingstrategieën te ontwikkelen, verandert in een genezend geschenk.

Onze oer-identiteitswond helpt ons onze mooie uniciteit in onszelf en anderen te zien
Onze eigenwaardewond transformeert in gezonde zelfredzaamheid. We zijn in staat om voor onszelf en anderen te zorgen zonder gezonde grenzen te overschrijden.
Het bestrijden van chronische ziekten/emotionele wonden, helpt ons uiteindelijk een unieke, holistische benadering van genezing te ontdekken
Onze vroege communicatieproblemen maken ons tot krachtige communicators!
Onze gevoelens van angst of ontoereikendheid veranderen in kunst die de ziel raakt!
Onze mislukte pogingen om liefdevolle relaties te hebben, ontwikkelen ons tot fantastische partners!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *