Geplaatst op Geef een reactie

Het zonnevlechtchakra: een inleiding deel 1

Het zonnevlechtchakra staat bekend als het energiecentrum van de “glanzende edelsteen” in ons lichaam, omdat het helder schijnt als de zon wanneer het in balans is.

Heb je ooit veel zelfvertrouwen, autonomie en innerlijke drive in je leven ervaren? Dit was waarschijnlijk toen jouw zonnevlechtchakra gezond en harmonieus was en optimaal functioneerde.

Er zijn echter veel gewoonten, denkwijzen en traumatische ervaringen in het leven die ervoor kunnen zorgen dat je zonnevlechtchakra geblokkeerd, onderdrukt of stagnerend wordt. Als je een strenge opvoeding, pesterijen, autoritaire ouders of figuren in je leven, mentaal, emotioneel, seksueel of fysiek misbruik hebt meegemaakt of als kind geconditioneerd bent met ontkrachtende ideologieën (zoals religieuze, traditionele of sociale overtuigingen), heb je waarschijnlijk een verstoord zonnevlechtchakra.

Dit blog helpt je bij het starten van je eigen unieke proces van genezing/healing van de zonnevlechtchakra.


Wat is de zonnevlechtchakra?
Het zonnevlechtchakra, of Manipura, is het centrum van onze wilskracht, zelfrespect en energie van transformatie. Gelegen ongeveer vijftien centimeter boven je navel in je middenrif, wordt de zonnevlechtchakra geassocieerd met de kleur geel en het element vuur. Dit chakra is verantwoordelijk voor het reguleren van de energie die geassocieerd wordt met actie, intentie, identiteit en vitaliteit.

Zonnevlechtchakra-genezing is de praktijk van het openen, opruimen, reinigen, ondersteunen en versterken van de zonnevlechtchakra in ons lichaam. Zonnevlechtchakra-genezing omvat het gebruik van een aantal holistische remedies, zoals aromatherapie, geluid, kristal, beweging en emotionele therapie om de harmonie in het lichaam-geest-organisme te herstellen.

Belangrijke signalen dat jouw zonnevlecht uit balans is
De beste manier om te bepalen of u zonnevlechtchakra-healing moet ondergaan, is door aandacht te schenken aan je gedachten, gevoelens, acties en fysieke gewaarwordingen in je lichaam.

Je voelt je constant moe
Je hebt een probleem met te veel eten
Je hebt de neiging anderen te manipuleren om te krijgen wat je wilt, OF…
Je voelt je vaak machteloos en zwak
Je hebt de neiging om een pestkop te zijn of overdreven te domineren in de buurt van anderen, OF…
Je voelt je onzeker en niet assertief
Je mist zelfvertrouwen op de meeste gebieden van het leven
Je hebt de neiging om goedkeuring te zoeken bij andere mensen
Je hebt een laag zelfbeeld, OF …
Je hebt een overdreven opgeblazen gevoel van eigenwaarde
Je lichaamstemperatuur is meestal erg koud OF erg warm
Je hebt verslavende neigingen
Je worstelt om grenzen rond andere mensen te trekken
Je hebt de neiging om afhankelijke relaties met anderen aan te gaan (co-dependentie)
Je lijdt aan een spijsverteringsstoornis zoals PDS, zweren, hypoglykemie, diabetes, enz.
Je lijdt aan frequent aan constipatie of maagklachten
Je hebt overgewicht rond de buik
Herken je deze klachten die signalen zijn dat jouw zonnevlecht/plexus solaris uit balans is?

Heb je een gebrekkige of overmatig werkende zonnevlechtchakra?
Wist je dat er eigenlijk twee soorten chakra-onevenwichtigheden zijn?

Terwijl een deficiënte zonnevlechtchakra passief of energetisch ‘verdoofd’ is, is een overmatige zonnevlechtchakra energetisch agressief of manisch.

Deficiënt = levenloos, sloom, passief, geblokkeerd, naar binnen (er stroomt niet genoeg energie naar binnen)
Overmatig = levendig, geagiteerd, reactief, agressief, naar buiten (er stroomt teveel energie naar binnen)

Als je een deficiënt werkende zonnevlechtchakra hebt, zul je meer vatbaar zijn voor problemen zoals vermoeidheid, een laag zelfbeeld en een slechte wilskracht. Aan de andere kant, als je een overmatig zonnevlechtchakra hebt, ben je vatbaar voor egoïsme, controlerend gedrag en verslavingen die je verdoven.

De vraag is, wat voor soort onbalans heb je? Het is ook mogelijk om ergens in het midden te vallen.

Hoe ziet en voelt een gezond en gebalanceerd zonnevlechtchakra eruit?

Als je een helder, sterk en harmonieus zonnevlechtchakra hebt, zul je je in de eerste plaats zelfverzekerd voelen. Je zult niet langer worstelen met zelftwijfel of agressief egoïsme, maar in plaats daarvan zul je je lekker in je vel voelen en vertrouwen op je capaciteiten. Je zult gaan begrijpen dat je de macht hebt om te kiezen, d.w.z. de macht om je manier van denken te kiezen, en dus hoe je het leven en andere mensen benadert.

Je voelt je niet alleen zelfverzekerder, maar je hebt ook de energie en wilskracht die nodig zijn om gezonde grenzen te creëren. Je vervalt niet langer in explosieve of zelfminimaliserende rollen rond anderen, maar in plaats daarvan blijf je staan met respect voor jezelf en anderen. Je nieuw gevonden energie stelt je in staat om uit lethargische en verslavende patronen te komen en in plaats daarvan je doelen en dromen met enthousiasme uit te voeren. Je voelt je energiek, gefocust, bekrachtigd en in lijn met het leven.

Klinkt geweldig, nietwaar? Maar vergeet niet dat het bewerkstelligen van deze veranderingen niet van de ene op de andere dag gebeurt. Je zult oprecht en geduldig moeten zijn in jouw toewijding om de solar plexus te reinigen, vooral als deze al vele jaren geblokkeerd is.

Enkele van de beste zonnevlechtchakra-manieren die je zullen helpen dit energetische centrum te balanceren/te helen zijn onder andere de volgende:

 1. Doorbreek de routine en neem een risico
  Meest geschikt bij: gebrekkige verstoppingen

Lethargische en ‘veilige’ routines hebben de neiging om onze gevoelens van machteloosheid alleen maar te bestendigen. Doorbreek de saaie traagheid van je leven en probeer iets nieuws. Stap uit je routine en ga op verkenning, ook als dat betekent dat je op zaterdag naar een ander winkelcentrum moet. Zelfs kleine onderbrekingen in de routine geven je energie en vitaliteit. Een kleine verandering kan je de motivatie en hernieuwde energie geven die je nodig hebt.

 1. Verbreek de banden met kritische en negatieve mensen
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Als je de banden met kleinerende en kritische mensen niet permanent kunt verbreken, houd dan in ieder geval afstand van hen. Gedurende deze tijd van je leven zul je profiteren van ondersteunende mensen die je zullen aanmoedigen om te groeien, niet van niet-ondersteunende mensen die je door het slijk willen slepen. Vergeet niet dat de macht in jouw handen ligt. Het is aan jou om te beslissen wie er in je leven blijft en gaat. Als iemand je vaak in diskrediet brengt, onderschat of kwaadspreekt, onderneem dan stappen om die persoon uit je leven te verwijderen.

 1. Ontdek de grootste bronnen van weerstand in je leven
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Waar vecht je constant tegen? Waar ben je bang voor? Welke problemen komen steeds terug in je leven? Wanneer je deze vragen stelt en het antwoord ontdekt, ontdek je de grootste bron van energieverlies in je leven. De volgende stap is om te leren hoe jij jouw energie kunt behouden en de weerstand kunt stoppen. Stel jezelf de vraag: ‘Wat moet ik begrijpen, liefhebben of loslaten dat mijn energie vrijmaakt?’ Mensen met een geblokkeerde zonnevlechtchakra hebben vaak de neiging enorme hoeveelheden energie te investeren in het bestrijden, vermijden of onderdrukken van iets.

 1. Eet meer van deze voedingsmiddelen
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Eet volle granen zoals rijst, haver, spelt en rogge, die allemaal goed zijn voor de spijsvertering. Probeer meer peulvruchten in je dieet op te nemen, zoals linzen, kikkererwten en bonen. Voeg kruiden zoals kurkuma, gember, komijn en kaneel toe aan je eten, want deze kruiden verwarmen het lichaam. Neem ook gele groenten en fruit zoals citroenen, bananen, maïs, ananas en gele paprika’s op in je eetplan.

 1. Ga meer naar buiten in de zon
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Omdat het zonnevlechtchakra wordt vertegenwoordigd door het element vuur, is de zon een enorm helende bron van vitaliteit. Hoe minder vitamine D je in je leven hebt, hoe vatbaarder je bent voor problemen als angst en depressie. Een eenvoudige ochtendwandeling maken in de zon, of zelfs relaxen in de middagzon met een lekker kopje verse thee is heel deugddoend voor het zonnevlechtchakra.

 1. Laat alle woede los die je in je hebt opgeslagen
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Als je dit samen met aarding doet, kan het loslaten van opgekropte woede je helpen om je solar plexus vrij snel te deblokkeren. Onze verstopte kracht wordt vaak uitgedrukt als geblokkeerde woede (denk maar aan de ‘boze’ explosies van vulkanen!), dus als we die woede loslaten, hebben we weer toegang tot die energie.

Probeer je boosheid op een gezonde manier los te laten, zoals door krachtige lichaamsbeweging, stoten, kickboksen, dansen, zingen, schrijven, huilen of uiten door middel van kunst.

 1. Neem meer van deze reinigende kruiden
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Gebruik kruiden om de zonnevlecht te aarden en schoon te maken, zoals kamille, rozemarijn, citroengras, marshmallowblad en gember.

Een van de beste manieren om kruiden in te nemen, is door ze als thee te drinken. Voor de solar plexus chakra raad ik de rustgevende en 100% biologische Solar Plexus Chakra Tea aan.

8. Zie jezelf niet langer als een slachtoffer
Meest geschikt bij: gebrekkige verstoppingen

Een van de meest schadelijke denkwijzen van mensen met geblokkeerde zonnevlechtchakra’s is het idee dat ze ‘machteloze’ en ‘weerloze’ slachtoffers van het leven zijn. Als je deze mentaliteit draagt, zal het zich manifesteren als de neiging om andere mensen de schuld te geven van je ongeluk. Het kan ook zijn dat je voortdurend je behoeften opoffert voor anderen die jouw inspanningen niet altijd op prijs stellen. (Dit wordt het martelaarssyndroom genoemd.)

Stiekem wordt er veel energie gestoken in het spelen van het slachtoffer, en het is een façade die elke dag moet worden onderhouden (en opnieuw bevestigd). Als je jezelf ziet als een persoon die het slachtoffer wordt van iemand anders of iets anders, onderzoek dan hoe het voelt om ‘nee’ te zeggen. Het slachtoffer spelen is zo aantrekkelijk omdat het ons in staat stelt om het gewicht van onze eigen verantwoordelijkheid te omzeilen, dus wees niet verbaasd als je merkt dat je doodsbang bent om ‘naar voren te treden’ en je macht terug te winnen. Het vergt oefening en moed.

 1. Herhaal de volgende affirmaties
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Herwin je persoonlijke kracht door de volgende affirmaties te herhalen: ‘Ik kan’, ‘Ik zal’, ‘Ik heb de macht om te beslissen’, ‘Ik ben sterk en moedig’, ‘Ik omhels mijn kracht’, ‘Ik hou van de persoon die ik ben’, ‘ik kom voor mezelf op’, ‘ik ben verantwoordelijk voor mijn leven’, ‘ik ben liefde en vriendelijkheid waard’, ‘ik ben heel’. Hoe meer je deze affirmaties met oprechtheid herhaalt, hoe meer ze je onderbewustzijn zullen herprogrammeren en daardoor je zonnevlechtchakra zullen openen. Probeer elke ochtend te beginnen met een van deze affirmaties.

 1. Lach om jezelf
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Als we om onszelf kunnen lachen en humor in het leven kunnen vinden, hebben we kracht. Zelfs de donkerste periodes van het leven kunnen met humor worden doordrenkt. Humor is een grote bron van kracht en herinnert ons eraan dat het leven altijd in een overgangsfase verkeert. Niets blijft ooit echt hetzelfde! Als we humor vinden, vinden we vrijheid. Hoe serieuzer je bent, hoe meer je bent losgekoppeld van je krachtbron.

 1. Mediteer met de volgende kristallen
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Gebruik kristallen als energetische totems die je helpen je energie te harmoniseren. Mediteer met kristallen of draag kristallen zoals amber, topaas, citrien, tijgeroog en gele calciet.

 1. Laat ongezonde gehechtheden los
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Ongezonde gehechtheden zijn enorme bronnen van energieverlies en zijn vaak verantwoordelijk voor blokkades van de zonnevlecht en energiestagnatie. Gehechtheden kunnen emotioneel, mentaal en ook fysiek zijn. We kunnen gehecht raken aan idealen, overtuigingen, herinneringen, verwachtingen, verlangens, angsten, mensen, plaatsen, objecten en substanties.

Gehechtheden zijn in wezen vormen van energie die vast komen te zitten in ons lichaam en onze geest. Soms worden deze stukjes energie zo compact dat ze resulteren in gevaarlijke verslavingen en ernstig beperkende gewoonten. De beste manier om een ongezonde gehechtheid te verbreken, is door jezelf af te vragen: ‘Dient deze overtuiging/herinnering/verlangen/object mijn hoogste goed?’ Het moment waarop je kunt erkennen dat iets in jouw leven schadelijk is, is het punt waarop je aan het herstelproces kunt beginnen. Loslaten gaat over leren hoe je voor jezelf kunt zorgen en innerlijke stabiliteit en veiligheid kunt vinden zonder dat je een ‘externe kruk’ nodig hebt.

 1. Zorg elke dag voor jezelf
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Een gezond gevoel van eigenwaarde is een van de hoekstenen van een levendig zonnevlechtchakra. Wanneer jij voor jouw lichaam en psychologische gezondheid zorgt, wordt jouw energie onmiddellijk geharmoniseerd. Bedenk welke gebieden van je fysieke, mentale, emotionele of spirituele gezondheid je hebt verwaarloosd. Overweeg anders wat jou de meeste pijn in jouw leven bezorgt, en richt je daar op! Als je bijvoorbeeld je lichaam hebt verwaarloosd, zal het zich manifesteren als pijn, pijn en chronische ziekte. Als je je hart hebt verwaarloosd, zul je je constant gestrest, boos of overweldigd voelen.

Voor jezelf zorgen is een vorm van zelfliefde en respect. Onthoud dat niemand beter voor je kan zorgen dan JIJ. Alleen jij kent je diepste behoeften op elk moment.

 1. Leer diep ademhalen en doe een stap terug
  Meest geschikt bij: overmatige verstoppingen

Als je moeite hebt met het domineren of beheersen van andere mensen, leer dan hoe je je op je ademhaling kunt concentreren. Door diep adem te halen en een stap terug te doen, kun je realistisch nadenken over de situatie (en persoon) die voorhanden is. Door je te concentreren op je ademhaling, krijg je ook de ruimte om jezelf met compassie te behandelen en te begrijpen dat elke vorm van ego-inflatie een schreeuw om liefde en aandacht is.

 1. Laat blokkades los met yoga
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Yoga is een krachtige en elegante manier om je lichaam en eventuele onderdrukte energie die is opgeslagen te resetten. Probeer yogahoudingen zoals de booghouding, de opwaartse hond, de volledige wielhouding en de vuurademhaling om de zonnevlecht te openen. Houd er rekening mee dat wanneer je deze yogahoudingen probeert, je golven van emotionele energie kunt ervaren. Maak je geen zorgen; deze energie komt net vrij als onderdeel van het opruimproces.

 1. Doe een zonnevlechtvisualisatie
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Stel je een kloppende of wervelende bal van oplichtend geel licht in je middenrif voor. Voel hoe de bal van gouden energie alle blokkades of agressieve energiestromen in je oplost.

 1. Gebruik je wilskracht door doelen te stellen
  Meest geschikt bij: gebrekkige verstoppingen

Overwin lethargie door een lijst te maken van tien dingen die je zou willen bereiken, en wijd je aan het voltooien van die dingen. Deze wilskrachtlijst kan zo complex of eenvoudig zijn als je wilt. Je wilt bijvoorbeeld je houding verbeteren, meer slapen, een nieuw eetplan starten, je uitgaven bijhouden of een bepaald boek lezen. Door duidelijke doelen te stellen, kun je je wilskracht gemakkelijker uitoefenen.

 1. Reinig de zonnevlechtchakra met essentiële oliën
  Meest geschikt bij: gebrekkige en overmatige verstoppingen

Gebruik oliën zoals zwarte peper, kaneel, rozemarijn, cipres, kruidnagel en sandelhout. Je kunt deze oliën in een olieverspreider doen, ze op je pols wrijven (in verdunde vorm) of ze in een verstuivende hanger dragen.

Ten slotte kun je ook proberen om ‘RAM‘ voor jezelf te neuriën. De trillingen van dit geluid komen overeen met de trillingen van de zonnevlecht.

Laatste advies
Na het lezen van al deze informatie, vraag je je misschien af wat je nu moet doen.

Ik raad aan een handvol activiteiten uit de bovenstaande lijst te kiezen waar je van nature toe aangetrokken bent. Zorg ervoor dat je eerst onderzoekt of je een tekortschietende of overmatige chakrablokkade (of een combinatie) hebt en maak dienovereenkomstig een keuze. Experimenteer een paar weken met elke geneeswijze en observeer hoe je je voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *