Geplaatst op Geef een reactie

Een gezond brein en de invloed van muziek

Er zijn veel manieren om anders om te gaan met stress en traumatische ervaringen. Stress en trauma zijn onvermijdelijke onderdelen van ons leven – we kunnen dit niet vermijden.

Een van de manieren om het lichaam te ontspannen en de gezondheid van de hersenen te beschermen, is door middel van muziektherapie. De fysiologische effecten van muziek worden al meer dan 100 jaar bestudeerd! Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het luisteren naar kalmerende muziek, of muziek met een laag tempo, leidt tot een verlaging van de bloeddruk, hartslag en ademhaling, doordat er een verband is tussen de oren, de nervus vagus en het parasympathische zenuwstelsel.

De nervus vagus bevindt zich dicht bij het oor, waardoor we geluid en muziek horen. Wanneer we naar muziek luisteren, resoneren de trillingen van het geluid in de trommelvliezen voordat ze door de nervus vagus reizen. Omdat de nervus vagus wordt geassocieerd met belangrijke fysieke functies zoals hartslag, smaak, slikken en spijsvertering. Wanneer de nervus vagus wordt geactiveerd, stimuleert deze het PZS (Perifeer Zenuwstelsel) en geeft het een signaal af dat het tijd is om te ontspannen.

Wanneer je de juiste muziek voor je geest toepast, kies je eigenlijk muziek die resoneert in de nervus vagus om een parasympathische reactie op te wekken die het lichaam tot rust brengt. Dit is hoe de vibraties van geluid je fysieke lichaam kunnen kalmeren, wat op zijn beurt de geest kalmeert.

Terwijl het luisteren naar muziek een weldadig effect heeft, kun je ook de nervus vagus stimuleren door zelf muziek te maken. Denk aan de ‘Aum’-meditaties die in yogalessen gezongen worden. Heb je je ooit afgevraagd waarom? Het strottenhoofd, of stemkastje, is verbonden met de nervus vagus. Wanneer je zingt, neuriet of ‘Aum’ zegt, activeer je de zenuw. Als je in de knel zit en jezelf moet kalmeren, ga dan eenvoudigweg neuriën – je zult waarschijnlijk merken dat je hartslag vertraagt en je je meer ontspannen voelt. Neuriën dwingt je ook om je ademhaling te beheersen, die is gekoppeld aan de nervus vagus. In combinatie met gecontroleerde ademhalingen, zal het activeren van je nervus vagus je in een mum van tijd dichter naar een ZEN gewaarwording leiden.

Natuurlijk is het kalmeren van het lichaam en het verlichten van stress niet het enige dat muziek kan doen. Het is ook fantastisch om de hersenen te stimuleren. Wanneer je de juiste muziek voor kiest, geef jij je hersenen daadwerkelijk een training wat kan helpen bij het verbeteren van het korte- en langetermijngeheugen. Het kan ook de bloedstroom verhogen, de concentratie verhogen en je helpen informatie vast te houden.

Door muziek als heel waardvolle tool te gebruiken, werk je niet alleen aan je mentale gezondheid, maar ook aan je hersengezondheid – en dat terwijl je hersenveroudering tegengaat.

Niet proberen, gewoon ‘doen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *