Geplaatst op 1 reactie

Spirituele bypassing

Spirituele bypassing is een soort verdedigingsmechanisme dat spiritualiteit gebruikt om onaangename emoties af te schermen en het ego te beschermen. Alle soorten spirituele zoekers, niet alleen boeddhisten, kunnen in de valkuil van spirituele omzeiling trappen. Het is de schaduw van spiritualiteit.

De term ‘spirituele bypassing’ werd bedacht door psycholoog John Welwood in 1984. Welwood staat bekend om zijn werk in de transpersoonlijke psychologie, die spiritualiteit en psychologie integreert. Welwood zag dat velen in zijn boeddhistische sangha spirituele ideeën en praktijken gebruikten om onopgeloste emotionele problemen en psychologische wonden te vermijden.

‘Als we spiritueel bypassen, gebruiken we vaak het doel van ontwaken of bevrijding om wat ik voorbarige transcendentie noem te rationaliseren: proberen boven de rauwe en rommelige kant van onze menselijkheid uit te stijgen voordat we het volledig onder ogen hebben gezien en er vrede mee hebben gesloten’, vertelt Welwood.

Soto Zen-leraar en psychoanalyticus Barry Magid zegt dat het zelfs voor mensen met een diep spiritueel inzicht mogelijk is om vast te zitten in schadelijk gedrag in hun persoonlijke leven. Dit gebeurt wanneer inzichten worden geïsoleerd in een soort bubbel en niet worden geïntegreerd in iemands dagelijkse leven en relaties. Dit resulteert in een spiritueel zelf dat is afgesneden van het emotionele zelf.

Niet alleen slaagde de realisatie er niet in om de diepe verdeeldheid in ons karakter te helen, het leek er steeds meer op dat voor veel mensen, en in het bijzonder voor veel zenleraren, de praktijk steeds grotere splitsingen opende tussen een geïdealiseerd mededogend zelf en een schaduwzelf. , waar afgesplitste en ontkende seksuele, competitieve en narcistische fantasieën de boventoon voerden.

Het is waarschijnlijk zo dat we allemaal op een gegeven moment aan spirituele bypassing doen. Zullen we het herkennen als we dat doen? En hoe kunnen we voorkomen dat we er te diep op ingaan?

Wanneer spiritualiteit ‘shtick’ wordt

Shtick is een Jiddisch woord dat ‘bit’ of ‘stuk’ betekent. In de showbusiness ging het verwijzen naar een gimmick of routine die deel uitmaakt van de reguliere act van een artiest. Een shtick kan ook een geadopteerde persona zijn die gedurende de hele carrière van een artiest wordt gehandhaafd.

Het lijkt mij dat spirituele omzeiling vaak begint wanneer mensen spiritualiteit als een shtick of een persona aanpassen in plaats van te oefenen om tot de kern van dukkha (ongemak, pijn) te komen. Ze wikkelen zichzelf in de persona van een Spiritueel Persoon en negeren wat er onder de oppervlakte is.

In plaats van eerlijk om te gaan met hun wonden, angsten en problemen, zegt John Welwood, wordt hun spirituele oefening overgenomen door een ‘spiritueel superego’. Ze gaan over ‘het maken van spirituele leringen in voorschriften over wat je zou moeten doen, hoe je zou moeten denken, hoe je zou moeten spreken, hoe je zou moeten voelen.’

Wanneer we negatieve emoties en driften onderdrukken in plaats van er eerlijk mee te werken, blijven ze in ons onderbewustzijn waar ze ons blijven lastig vallen.

In het ergste geval kunnen spirituele zoekers zich hechten aan een charismatische maar uitbuitende leraar. Vervolgens sluiten ze de delen van zichzelf af die zich niet op hun gemak voelen bij zijn gedrag. Ze raken verstrikt in de rol van brave, kleine soldaat-dharma-studenten en zien de realiteit niet voor zich.

Symptomen van spirituele bypass

Blind of overdreven tolerant mededogen, zwakke of te poreuze grenzen, scheve ontwikkeling (cognitieve intelligentie loopt vaak ver voor op emotionele en morele intelligentie), ondermijnend oordeel over iemands negativiteit of schaduwkant, devaluatie van het persoonlijke ten opzichte van het spirituele, en waanideeën van hebben aangekomen op een hoger niveau van zijn.

Niet focussen op het hier en nu; een groot deel van de tijd in een spirituele wereld leven.
Het positieve benadrukken en het negatieve vermijden.
Zelfingenomen zijn over het concept van verlichting.
Overdreven idealistisch zijn.
Frequente woede vertonen.
Betrokken zijn bij cognitieve dissonantie.
Overdreven medelevend zijn.
Doen alsof alles in orde is terwijl dat niet zo is.

Als je merkt dat je kostbare spirituele kalmte gemakkelijk versplintert als je gestrest bent, is dat bijvoorbeeld waarschijnlijk ‘shtick’. Vermijd of onderdruk emoties niet maar erken ze in plaats daarvan en onderzoek in elke laag van je Zijn, wat ze je proberen te vertellen.

In sommige zeer extreme gevallen raken mensen zo verdwaald in hun spirituele bubbels dat hun leven een verlichtingsfantasie wordt. Ze kunnen symptomen van psychose vertonen of riskant gedrag vertonen, denkend dat hun spirituele kracht hen zal beschermen…

1 gedachte over “Spirituele bypassing

  1. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day. It will always be useful to read through articles from other writers and use a little something from other websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *