Geplaatst op Geef een reactie

Uit verbinding met jezelf?

Veel mensen ervaren een chronisch gevoel van gevoelloosheid, onthechting of verveling dat komt en gaat.
Het gevoel dat er iets ontbreekt, is een emotie die moeilijk te voelen, te begrijpen en te verwerken is.
Voor velen is het gevoel dat er iets ontbreekt een signaal dat ze losgekoppeld zijn van hun eigen gevoelens.

Leegte is een van de meest pijnlijke gevoelens die je kunt ervaren. Veel mensen beschrijven lege gevoelens als gevoelloosheid, onthechting, chronische of diepe verveling, of een gevoel van hol zijn in hun buik of borst. Alsof er iets in je ontbreekt.

Als je je ooit zo hebt gevoeld, is het belangrijk om te weten dat je niet de enige bent.

Leegte is een moeilijke emotie om te begrijpen en te verwerken. Als je je leeg voelt, is er schijnbaar niets om te identificeren. Je komt blanco, verward en vast te zitten. Je voelt je misschien alleen, onvolledig, verdoofd of alsof je van buitenaf naar binnen kijkt.

Heb je je ooit afgevraagd wat er in jou ontbreekt? Alsof je er niet helemaal de vinger op kunt leggen wat je nodig hebt om je compleet te voelen?

Velen proberen hun leegte te vullen met zaken als eten, alcohol, drugs, winkelen of romantiek. Maar helaas, hoe meer je probeert je gevoelens van leegte te verdrijven, hoe meer dit ongemakkelijke gevoel naar boven komt. Het belemmert je vermogen om vreugde, vertrouwen en verbinding te voelen. De verraderlijke aard ervan voorkomt dat je vindt wat er ontbreekt in je lichaam of je leven.

7 signalen dat je iets mist in je leven
-Je voelt soms een hol gevoel van binnen.
-Je ervaart soms een gevoelloosheid.
-Je zult bijna alles doen om te voorkomen dat je behoeftig overkomt.
-Je merkt vaak dat je je doel in het leven in twijfel trekt.
-Je hebt het gevoel dat je iets essentieels in je leven mist dat andere mensen wel hebben.
-Gevoelens van eenzaamheid komen vaak voor, alsof je alleen op de wereld bent.
-Je hebt het gevoel dat je op de een of andere manier fundamenteel anders bent dan andere mensen.
artikel gaat verder na advertentie
Na jarenlang te werken met mensen die deze signalen van leegte aan mij hebben beschreven, heb ik gezien wat voor de overgrote meerderheid van hen het ontbrekende ingrediënt is. Het is iets dat geluk, vervulling, intimiteit en motivatie mogelijk maakt en kleur toevoegt aan je leven. Het is iets dat, wanneer het ontbreekt, je het voelt en je voelt het. Het zijn emoties.

Verbinding met je emoties
Als je je herkent in enkele van de zeven signalen van leegte hierboven, ben je misschien een van de vele, vele mensen die emotionele verwaarlozing in hun jeugd hebben ervaren. Dit houdt in dat je opgroeit in een huis dat je emoties niet voldoende beantwoordde, valideerde of aanmoedigde. Het is de afwezigheid van emotionele aandacht, discussie en zorg in je ouderlijk huis, iets waarvan je je misschien niet realiseerde dat het ontbrak.

Een kind dat in deze omgeving opgroeit, weet niet dat er een emotionele leegte om hem heen is. In feite gaat het kind ervan uit dat dit een normale manier van leven en zijn is. Wanneer hun gevoelens door hun ouders worden genegeerd, ontkracht of gebagatelliseerd, beginnen ze deze manier van reageren op hun emoties ook te kopiëren. Dit kleine kind doet onschuldig en op wonderbaarlijke wijze wat hij moet doen om te overleven in de omgeving waarin hij zich bevindt: hij sluit zijn eigen gevoelens af en behandelt ze als ongewenste indringers in zijn leven, precies zoals hem is geleerd.

Misschien negeerden je ouders je gevoelens toen je van streek was en deden ze alsof ze niet zagen wat je voelde. Of misschien probeerden ze het beter te maken door je geschenken of eten te geven, of misschien gingen ze de alternatieve weg van straf of zelfs een uitbrander. In hun pogingen om je van streek rakende gevoelens te laten verdwijnen, boden ze, misschien onbewust, niet wat jij, zoals alle kinderen, hard nodig had: emotionele acceptatie, emotionele validatie, mededogen en emotionele responsiviteit.

Als je je nu als volwassene leeg voelt, kan dat zijn omdat je die oude manieren gebruikt om te proberen ‘het beter te maken’, net zoals je ouders deden. Omdat je nooit het belang van emoties hebt geleerd en omdat ze nu worden ommuurd, genegeerd, verminderd of geminimaliseerd, is het logisch als je op de verkeerde plaatsen hebt gezocht naar wat er ontbreekt.

Als je denkt dat dit niet op jou van toepassing is omdat je wel emoties hebt maar je nog steeds leeg voelt, kijk dan of je deze paar vragen kunt beantwoorden:

Hoe is je relatie met je emoties? Zie je ze als waardevolle boodschappen van je lichaam of zie je ze meer als hinderlijk?
Voel je je vaak in de war door je gevoelens, of alsof ze onhandelbaar zijn?
Hoe goed ben je in het identificeren, benoemen, valideren en uiten van je emoties?
Je kunt emoties hebben en je toch leeg voelen. Als je een moeilijke relatie hebt met je emoties, je erdoor verward voelt en moeite hebt om je gevoelens te identificeren en te uiten (allemaal tekenen dat je ze ommuurd hebt), heb je meer kans om je leeg te voelen. De effecten van emotionele verwaarlozing in je kindertijd hebben je ertoe aangezet om je leven achter je muur te leven. Je gevoelens zijn er nog steeds, maar het zijn meer enge vreemden dan vriendelijke buren. Je bent niet in staat om ze volledig te voelen, ze te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, of ze op een gezonde manier te beheren.

Het verbazingwekkende nieuws over dit probleem is dit: je hebt nog steeds je gevoelens. Ze zitten in je, klaar en wachtend. Ze kunnen met je samenwerken, niet tegen je, om betekenis, doel, vreugde en kleur aan je leven toe te voegen. Het enige dat je hoeft te doen, is op een andere manier met hen omgaan

Wanneer je je gevoelens begint te accepteren als waardevolle boodschappen van je lichaam, er aandacht aan schenkt, naar hun boodschappen luistert terwijl ze je over jezelf leren, en ze met anderen deelt, zal je leven worden verrijkt en zul je meer vervuld raken.

Je hoeft niet langer leeg te lopen. Ja, je bent als kind in de val gelokt met een oneerlijke achterstand. Helaas was je niet emotioneel gevuld toen het de bedoeling was. Maar het is niet te laat. Ik heb heel veel volwassenen gezien, tientallen jaren voorbij hun kindertijd, die hebben geleerd hoe ze weg kunnen stappen van de leegte en naar hun innerlijke wereld van emoties kunnen gaan. Ook al is het geen gemakkelijk werk, het is monumentaal waardevol werk. De brandstof van het leven is immers gevoel. Als we in onze kindertijd niet gevuld zijn, moeten we onszelf vullen als volwassenen. Anders lopen we leeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *