Geplaatst op Geef een reactie

Aannames transformeren

Elke minuut van de dag bepalen aannames hoe je denkt, voelt en handelt. Als een verborgen kracht beheersen ze je zonder dat je het weet.

Stel je nu eens voor hoe een leven zou zijn zonder aannames? Hoe zou jij je leven leiden?

Je zou waarschijnlijk je passie najagen zonder je zorgen te maken over geld. Je zou een gelukkig partnerschap hebben met een compatibele partner en je zou omringd zijn door een gemeenschap van liefhebbende mensen. Dingen zouden moeiteloos naar je toe komen omdat je geen beperkende aannames hebt over hoe het mogelijk is.

Een aanname is een veronderstelling dat iets zonder bewijs als waar of als zeker wordt geaccepteerd.

Aannames komen voort uit ervaringen uit het verleden die overtuigingen hebben gevormd. Ze functioneren om je overtuigingen te valideren door je perceptie en verwachtingen te beheersen.

Laten we als voorbeeld nemen dat je bent opgegroeid met een alleenstaande ouder. Als kind heb je de overtuiging gevormd dat geen enkele relatie voor altijd is en dat je alleen zult eindigen. Wanneer je nu een relatie hebt, ga je ervan uit dat deze niet zal duren. Dit leidt er vervolgens toe dat je jezelf emotioneel niet volledig verbindt waardoor je geen emotionele verbinding (kunt) aangaat.

En omdat een sterke band en emotionele investering cruciaal zijn voor een duurzame relatie, saboteer je jezelf door deze niet op te bouwen vanwege je aanname.

Bovendien zie je het bewijs dat relaties niet standhouden in je sociale omgeving, wat de overtuiging nog verder bevestigt.

Wat je in dit voorbeeld kunt zien, is dat aannames acties sturen die jouw aanname en uiteindelijk de overtuiging valideren. En dat is een dodelijke vicieuze cyclus, omdat je altijd op zoek bent om jezelf te bewijzen wat je gelooft.

Nu we terugkijken op de omschrijving wat een aanname is, stond er dat aannames ‘zonder bewijs’ zijn. En dat klopt. Je ervaring leidde je tot de overtuiging dat je het niet volledig kunt bewijzen, maar je probeert het constant te bewijzen. Dus wat kun je hieraan doen? Hoe stop je met het maken van aannames in een relatie?

Hoe te stoppen met het maken van aannames in een relatie

1. Identificeer je aannames

De eerste stap bij het overwinnen van aannames om een beter leven te leiden, is ze te identificeren. Omdat we niet kunnen veranderen wat we niet kunnen zien. Schrijf hiervoor de gebieden in je leven op waar je het meest mee worstelt en stel jezelf deze vraag:

Wat geloof ik dat waar is over… (relaties, geld,..)?

Schrijf dan zoveel mogelijk dingen op.

Bijvoorbeeld:

Ik zal alleen eindigen.

Ik kan alleen geld verdienen door voor iemand anders te werken.

Om af te vallen moet ik minder eten en hard trainen.

2. Stel de veronderstellingen in vraag

Nadat je een lange lijst met aannames hebt samengesteld, neem je elke aanname en stel je de volgende vragen (sommige zijn geïnspireerd door Byron Katie “The work”)

Is dit waar?

Kan ik er 100% zeker van zijn dat dit waar is?

Hoe belemmert deze aanname mij in het leven?

Wat zou … (iemand die je bewondert en tegen wie je opkijkt) zeggen over deze veronderstelling?

Wie zou ik zijn zonder deze veronderstelling?

3. Wijzig je aannames

Nu je de lijst met alle aannames hebt en je hebt wat werk verzet om ze in twijfel te trekken, heb je al wat werk verzet om ze op te lossen. In de volgende stap verander je je aannames in een die je leven naar een positieve trilling brengt. Om dit te doen, vraag je voor elke aanname:

– Waar zou ik liever van uitgaan?

– Schrijf de antwoorden op. Zorg ervoor dat de uitspraken positieve uitspraken zijn.

– Om ze nu in je psyche te installeren, moet je wat meer werk verzetten en je hebt hier twee opties.

Optie 1: neem de aannames op in audio en speel het elke dag af, ofwel voordat je gaat slapen of ‘s ochtends, gedurende 10 dagen.

Optie 2: Als je niet kunt opnemen, lees de lijst met nieuwe aannames dan elke avond voor het slapen gaan of elke ochtend een paar keer.

https://miekecoigne.com/…/verander-je-denken-verandert…/

Voel je je vastlopen in de wirwar van vastgeroeste overtuigingen en aannames, dan is er de online cursus met begeleiding.

‘Verander je denken, verander (t) je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *