Geplaatst op Geef een reactie

Hyperventilatie is geen ziekte

Ademhaling…een automatisch proces in ons lichaam dat in tijden van stress nog meer stress kan veroorzaken in de vorm van ‘ ademhalingsproblemen en/of – stoornissen ‘.

Deze komen op diverse manieren tot uiting nl hyperventilatie en bij sommige ziekten onder de vorm van astma.

In stress-situaties herkennen mensen het hyperventileren, dit is geen ziekte dan wel een nevenverschijnsel van te snel ademen; er wordt meer uit- dan ingeademd, er wordt meer koolstofdioxide uitgeademd waardoor de calciumhuishouding in de war geraakt.

Heel vervelend zijn de bijverschijnselen als tintelingen in handen,mond, je voelt je duizelig worden, en je raakt in ademnood.

Je zit in een vicieuze cirkel van angst en paniek, je hartslag versnelt met het gevolg dat je angst hebt om dood te gaan.

Herkenbaar?

Nog heel wat mensen denken dat hyperventileren een ziekte is, maar dat is het dus helemaal NIET.

Het is een gevolg van een verkeerde manier van ademhaling in stress ( lichamelijk of psychisch).

Wat kan jou helpen om anders met stress om te gaan, wetend dat je een kandidaat hyperventilatie bent? Beter voorkomen dan genezen.

Je kan je ademhalingsevenwicht herstellen wanneer je in gedachte de klank ‘ OM’ herhaalt en daarbij ( met je handen op je buik liggend) regelmatig in- en uitademen. Je kan ook de klank ‘ OM ‘ luidop zeggen.

Deze oefening voorkomt – als ze regelmatig wordt herhaald- ademhalingsproblemen – stoornissen.

Een 2de krachtige yoga – oefening die je dagelijks kan toepassen en heel heilzaam is voor je algemeen welzijnsgevoel en meer verbonden te zijn met voluit leven ( want ademen= leven)

• Ga gemakkelijk zitten op een rustige plaats, met een rechte ruggengraat en sluit je ogen.

• Sluit met je rechterduim je rechterneusgat en adem door je linkerneusgat langzaam en diep in.

• Houd je adem even in.

• Sluit met je middelvinger het linkerneusgat en open het rechterneusgat.

• Adem volledig uit door het rechterneusgat.

• Adem daarna door hetzelfde neusgat weer langzaam in.

• Sluit nu opnieuw je rechterneusgat met je rechterduim en adem door het geopende linkerneusgat uit.

• Adem daarna opnieuw door je linkerneusgat in en houd je linkerneusgat met je middelvinger dicht en adem via je rechterneusgat uit.

Deze oefening doe je rustig gedurende 5 minuutjes.

Je zal na korte tijd ( of vrijwel onmiddellijk) merken dat de levensenergie van je ademhaling weer zalig door je lichaam stroomt.

Adem is levensenergie en het evenwicht van de ademKRACHT, de PRANAYMA, is heel belangrijk.

We staan er niet echt bij stil maar door onze adem zijn we verbonden met de Schepping, met het Universum.

Om die reden is het chanten van mantra’s heel helend, genezend en herstellend effect.

Je hoeft niet te kunnen zingen…het reciteren van mantra’s op zich heeft heel veel impact op ons leven, is heel activerend voor lichaam en geest.

Wanneer we rustig zijn, wordt ook onze ademhaling rustig, gelijkmatig, hetgeen in onze slaap goed waar te nemen is.

Adem in, Adem uit

Door de intense processen, energetische shifts, krachtige Schumann Resonantie worden we ook in onze eigen innerlijke processen flink opgeschud. Doch iedereen ervaart de randverschijnselen op eigen wijze. Houd er rekening mee dat er geen beter of slechter is, in persoonlijke processen. Niet vergelijken is mijn meest wijze tip die ik aan iedereen wil meegeven. Het ego heeft niets te maken met processing, je ervaart jouw proces en je buurman of je collega of vrienden doen dit net op hun eigen manier.

Sommige mensen hebben vooral ademhalingsproblemen, door de paniek gaan ze hyperventileren en worden nog angstiger vanuit het idee dood te gaan. Hyperventilatie is geen ziekte. Door de hoge energetische druk, ben ik ook gevoeliger en neem ik mezelf ook onder handen. Deze week ervoer ik rond 3 uur ‘ s morgens een enorme hoge druk en had moeite om door te ademen. Ik ben opgestaan en ben een uur in onze veranda gaan zitten: met mijn volle aandacht naar mijn ademhaling. Leuk is zo’n gevoel niet, alleen is paniek en stress toevoegen niet helpend.

Bij deze dus graag een heel eenvoudige oefening….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *