Geplaatst op Geef een reactie

CONTRACT MET JEZELF

We sluiten in ons aardse leven heel wat contracten af. Bedenk maar even hoeveel en welke contracten je hebt afgesloten en hoe sommige contracten wel eens wurgcontracten kunnen zijn. We sluiten in ons aardse leven heel wat contracten af. Bedenk maar even hoeveel en welke contracten je hebt afgesloten en hoe sommige contracten wel eens wurgcontracten kunnen zijn.

Ik heb het nu even over een contract met jezelf afsluiten. Je hoeft er niet voor in je portemonnee te graaien, want dit contract is volkomen gratis.

Relaties die nog steeds gedijen in een wurgcontract betaal je met je gezond en in het ergste geval met het leven.

In relaties moeten we ook echt nuchter willen kijken en de roze brilglazen vervangen door kristalhelder lenzen.

We zijn allen ervaringsdeskundigen op het vlak van relaties. Iedereen is al minstens één keer afgewezen geweest, gekwetst, vernederd, gemanipuleerd, en voor degenen die mishandeling overleefd hebben en uit de wurggreep zijn geraakt en nu een gezonde relatie hebben: proficiat.

Anderen die nog steeds te maken hebben met een emotioneel manipulatieve partner kunnen er baat bij hebben dieperliggende patronen te onderzoeken zodat de dynamiek van het in stand houden helder wordt. Als je natuurlijk schreeuwt dat je, ondanks dit gedrag, van je partner houdt en hij/zij ooit wel eens verandert, is dat een eigen keuze. In die zin zijn er heel wat codependente relaties die de dynamiek in stand houden.

Als je er nu eens bij stilstaat: je bent een volwassen persoon. Je bent geen kind meer en toch is je gedrag naar je partner er een van onderdanigheid en volgzaamheid. De interactie tussen jou en je partner is er een van ouder-kind en niet een volwassene-volwassene, dus geen gelijkwaardigheid. In relaties kunnen we heel snel de patronen doorprikken: wie leidt en wie volgt? Met andere woorden: wie heeft de broek aan?

We kunnen er wel eens om lachen, maar eigenlijk is dit in gezonde relaties niet om mee te lachen. Ouderlijke patronen worden in een nieuwe relatie over het algemeen verborgen meegenomen. Pas na een tijdje valt het op dat je een relatie hebt met iemand die je doet herinneren aan het gedrag van je vader en/of je moeder en dat gebeurt in de beide richtingen. Het spel is ingezet en de strijd die binnen de dynamiek van een relatie ontstaat, is begonnen.

Het spel van kneden, herkneden naar het beeld dat men meegebracht heeft vanuit ieders eigen referentiekader is begonnen. Elke partner brengt zijn of haar hele geschiedenis mee in de relatie. Interessant niet? Je wordt verliefd, heftig verliefd, je houdt het niet uit zonder je geliefde dagelijks te horen, te zien, te voelen. Alleen weet je nog niet dat verliefdheid vaak een projectie is van een dieperliggende herkenning op energetisch vlak. Tuurlijk voel je je fysiek hartstikke aangetrokken, de chemie is er of is er niet. Om uiteindelijk een stabiele en duurzame relatie op te bouwen is er meer nodig dan fysieke aantrekkingskracht.

‘Komaan, Mieke, wat is dat contract met mezelf; draai er niet zo omheen’. ‘Ik weet al lang dat de relatie onder druk staat, ik weet al zoveel jaren dat ik verslaafd ben aan een toxische destructieve manipulatieve relatie‘.

Oké. Hier komt het contract met jezelf. Tik het uit, en hang het contract op alle zichtbare plekken en loop er niet achteloos aan voorbij. Sta elke keer stil en lees het contract hardop. Maak je er niet te snel vanaf, maar laat elk woord naar binnen dwarrelen.

‘Ik beschouw mezelf als een volwassen man/vrouw met keuzemogelijkheden. Ik verplicht mezelf om actief elke vorm van emotionele chantage uit mijn relaties en mijn leven te bannen. Ik maak mezelf de volgende beloften:

1. Ik beloof mezelf dat ik mijn beslissingen niet verder laat afhangen van schuldgevoel, plicht en angst.

2. Ik beloof mezelf dat, als ik terugval in oude patronen, blokkerende gedachten en overtuigingen, ik dit niet als excuus gebruik om de moed op te geven. Ik weet dat er geen falen is. Ik weet dat ik ervan leer.

3. Ik beloof dat ik tijdens dit proces heel goed op mezelf zal passen en mezelf waardeer voor elke positieve stap die ik zet, hoe klein deze stap ook is.

Handtekening: Datum :

Dit contract is een krachtig symbool dat je je bereidheid om te veranderen een tastbare vorm geeft en je doelstellingen helder op een rijtje zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *