Geplaatst op Geef een reactie

Cheiron, de gewonde heler ( in jezelf)

Een herplaatst blog, geschreven in maart 2021.

Cheiron loopt tot 6 december retrograde. Retrogrades hebben de bedoeling om stil te staan bij onszelf, de oude pijn en oude wonden uit het verleden te helen, te transformeren, te transmuteren zodat ieder het leven kan hercreëren vanuit het hoogste potentieel.

Niemand is bevrijd of vrij van diepe oude niet verwerkte pijnlijke levenservaringen, hoeveel innerlijk werk je ook hebt verricht. Anderzijds is het wel zo dat als je bereid bent naar de diepste donkerste krochten binnenin durft te reizen, er steeds meer Licht en lichtheid ontstaat in jouw leven en het collectief. Het doet er dus werkelijk toe, of jij die draad naar binnen wilt volgen.

En nu het verhaal die voor velen wel gekend zal zijn…..

 Er was eens, lang geleden en ver weg, toen goden en godinnen op aarde rondliepen onder mensen en toen mensen naar goddelijkheid streefden, leefde er een centaur genaamd Cheiron.

Een centaur, zoals je wellicht weet, lijkt vanaf zijn middel op een man en vanaf zijn nek op een paard. Er was in die tijd een heel ras centauren, maar Cheiron was er niet echt een van, want hij werd op een andere manier een centaur. Hij was het product van een verkrachting. Voordat Cheiron werd geboren, trok zijn moeder, de nimf Philyra, de aandacht van Chronos (of Saturnus). Chronos was eraan gewend om alles mee te nemen – en wie dan ook – hij wilde, en daarom achtervolgde hij haar meedogenloos. Ze veranderde zichzelf handig in een paard en snelde weg, maar hij veranderde zichzelf ook in een paard en ving haar op. Cheiron was het product van hun onwillige verbintenis. Denk daar even over na. Zijn moeder heeft hem bij de geboorte in de steek gelaten zonder erbij na te denken. Zijn vader kende hij helemaal niet.

Cheiron was altijd een ongemakkelijke unie van tegenstellingen. De manier waarop hij ontstond, was daar een voorbeeld van, samen met het feit dat hij zelf halfgod en halfbeest was. Een derde voorbeeld zijn zijn pogingen om over verdragen te onderhandelen tussen de weerbarstige centauren (die Freuds onbewuste of ‘id’ vertegenwoordigen) en hun buren, de Lapiths (die Freuds repressieve superego vertegenwoordigen), ook al accepteerden ze hem niet volledig als een van henzelf. Cheirons dualistische aard dreef hem ertoe zijn eigen heelheid te zoeken. Hij werd gedreven door de behoefte om de strijdende delen van zichzelf samen te voegen, zodat hij één persoon kon worden.

Cheiron symboliseert in al zijn dualiteit een wezenlijk menselijk probleem: een mens is een geest in een lichaam. Een mens is een bundel van instinctieve behoeften en onbewuste drijfveren en toch “in aspect, hoe als een god” zijn wij. Is het ooit bij je opgekomen hoe grappig het is dat, wanneer we wijzen op iemands tekortkomingen, we zeggen: “Hij is maar een mens”, en toch, wanneer we zien dat een dier zich gedraagt ​​op een manier die zijn mogelijkheden te boven gaat, zeggen we: ” het is bijna menselijk. ” Het is bijna alsof de mensheid zelf een vreemde mix is ​​van dierlijk en goddelijk. Cheiron is deze puzzel van mens zijn.

Cheiron sloot een sterke vriendschap met Hercules, de machtigste helden. Ze vochten bij vele gelegenheden samen in de strijd, zij aan zij. In één gevecht, temidden van de verwarring, verwondde een door Hercules geschoten vergiftigde pijl Cheirons been, wat een dodelijke wond had moeten zijn. Maar Cheiron, die onsterfelijk was, kon niet sterven. Dus het dierlijke deel van hem moest lijden terwijl het goddelijke deel zijn verbinding met het leven behield. Misschien was het om deze reden dat Cheiron een bekende genezer werd. Hij bestudeerde kruidenkennis en geneeswijzen en werd een medicijnman op zoek naar genezing. Hij heeft er nooit een gevonden, maar hij vond iets beters – een manier om zijn lijden te overstijgen en echt heel te worden.

Gedurende deze periode werd Prometheus gestraft. Hij was een van de Titanen, de goden vóór de goden die we het beste kennen (Jupiter, Mars, Venus en de bemanning). Prometheus dacht dat de mens een redelijk goede uitvinding was, de beste en slimste van de op aarde wonende sterfelijke wezens. Hij geloofde dat mensen vuur zouden moeten hebben, dus stal hij wat van Olympus (huis van de goden) en gaf het aan de mensheid. Hiervoor kreeg hij een buitengewoon zware straf. Hij zat vastgeketend aan een rots in de onderwereld en elke dag kwam er een enorme adelaar (of in sommige verhalen een griffioen) die zijn lever at van zijn nog levende lichaam. Elke nacht groeide het terug. Voordat hij hem daar achterliet om deze dagelijkse kwelling voor alle eeuwigheid te doorstaan, verklaarde Jupiter (ook bekend als Zeus) dat wie van alle goden maar wilde, Prometheus van zijn kwelling zou kunnen verlossen als die god bereid was zijn plaats in te nemen voor slechts één nacht. Na die nacht zou de redder sterven en een geest worden in de onderwereld, alsof hij sterfelijk was. Niemand was het daarmee eens – en waarom zouden ze? Het waren goden. Ze hadden onsterfelijkheid en een luxueus bestaan. Waarom zouden ze dat opgeven?

Cheiron hoorde dit en dacht bij zichzelf: “Ik lijd al dagelijks en er is geen waarde aan mijn lijden. Als ik het lijden van Prometheus op me zou nemen, zou hij tenminste worden vrijgelaten.”  Cheiron deed dat – hij nam de plaats van Prometheus op de rots in en verdroeg de kwelling van de gigantische vogel. Jupiter was zo onder de indruk van dit gedrag dat hij meer deed dan zijn belofte nakomen om Prometheus te bevrijden. Hij bevrijdde Cheiron niet alleen van de rots, maar ook van de kwelling van zijn eigen gewonde lichaam, en plaatste hem tussen de sterren als het sterrenbeeld Boogschutter.

 Cheiron’s beslissing om Prometheus te genezen door zijn pijn op zich te nemen, was precies wat Cheiron zelf bevrijdde. Het was echt een onzelfzuchtige daad. Het illustreert ook een genezend principe van homeopathie: “in het gif is de genezing.” Dat betekent dat een zeer kleine hoeveelheid van datgene wat je pijn doet, ervoor zorgt dat je lichaam ophoest en, in een genezende reactie, het oorspronkelijke schadelijke middel verdrijft.  Dit principe houdt verband met inenting, in het idee dat een kleine hoeveelheid van een ziekte, wanneer deze in het systeem van een verder gezond persoon wordt geïntroduceerd, ervoor zorgt dat die persoon antilichamen aanmaakt die klaar staan ​​om de ziekte te bestrijden als deze later van kracht wordt. in het leven. Of ze nu preventief of curatief zijn, al deze principes suggereren dat kleine hoeveelheden gif een effect kunnen hebben.

Cheirons verhaal is zowel mooi als diepgaand, maar voor Cheironische types (mensen met Cheiron sterk in hun horoscoop geplaatst) is het meer dan dat: het is een levenspad met een diepe, rijke betekenis. Op het pad van de genezer zijn is een geschenk dat in eerste instantie pijn doet, maar iemand met een heelheid achterlaat, een gevoel van in verbinding zijn en toegang hebben tot alles van zichzelf dat niet mogelijk zou zijn als de wond er niet was geweest. 

De sleutel hiervoor is om uit het slachtofferschap te stappen in de slachtofferrol en snel mogelijk door te gaan naar de rol van overlevende om uiteindelijk een ​​thriver te worden. Als je een Chironisch type bent, kun je het je niet veroorloven om ergens op het pad genotzuchtig te worden, omdat je daar vastloopt. Erken dat de pijn het geschenk van het leven is en je voorwaarts drijft naar genezing en heelheid – voor jezelf en de vele anderen die het geluk hebben je pad te kruisen.

Cheiron is een deel van ons allemaal. We hebben allemaal een oerwond, een wond die aanvoelt alsof hij nooit zal genezen. Onze menselijke neiging is om te denken dat we speciaal zijn in onze verwondingen, maar die houding is precies het grootste obstakel vormt voor onze genezing. Om te genezen en echt verder te gaan met overleven en bloeien, moeten we de glamour van slachtofferschap loslaten.

Cheiron is gespleten; hij is zowel gewond als goddelijk. Cheiron in je astrologische kaart toont een plaats waar je in dit leven kwam, klaar om gewond te raken. Het toont ook een plek waar je het vermogen hebt om goddelijk, buitengewoon, speciaal te zijn. Genees de wond en je ontdekt je goddelijkheid.

Hoe genees je de wond? Drie manieren: Ten eerste, accepteer en breng jezelf ertoe om van de gebroken of afgesplitste kant van jezelf te houden. Ten tweede, laat de gehechtheid los aan speciaal zijn in je gebrokenheid, een slachtoffer van je lot. En tenslotte, inspireer en faciliteer anderen die op jou lijken, want dit zal jouw goddelijke bekwaamheid naar voren brengen en oefenen. Je hoeft deze niet in een bepaalde volgorde te doen – het leven geeft je willekeurige kansen om ze alle drie te doen.

Cheiron’s geschenk is geweldig, maar onaantrekkelijk. Kun je het accepteren en er iets van maken? Als je dit kunt, zul je de pijn van het mens-zijn loslaten en als sterrenbeeld je rechtmatige plaats tussen de sterren innemen.

Als je nog nooit hebt gehoord van een planeet die Cheiron heet en je je afvraagt ​​waar hij in jouw geboortechart staat, kijk even op www.astro.com of laat je geboortechart opmaken door een geoefend astroloog. Een enorme krachtige levenstransitie die bijdraagt tot een vrij-rijker leven. Vooral die transitie kunnen mensen die naar het 50 ste levensjaar toegaan, kunnen die intense transitie ervaren. Met het noodzakelijke innerlijke werk uiteraard! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *