Geplaatst op 1 reactie

Ikigai— een levensstijl

 Volgens de Japanners is het antwoord op een zinvol en doelgericht leven simpel, ikigai. Maar wat is ikigai?

Ikigai is een concept dat al eeuwenlang geworteld is in het culturele weefsel van Japan en simpelweg betekent: ‘reden om te leven’.

Overigens, ingebed in het weefsel van de cultuur, beoefenen de Japanners het instinctief zonder veel fanfare of ego. De diepgang van het concept is echter veel meer dan een simpele vertaling; Ikigai is een levensstijl.

Hier streven we ernaar om precies te beantwoorden wat ikigai is en hoe je de jouwe kunt vinden.

Wat betekent ikigai in het Japans?

Voor veel Engelstaligen wordt ikigai in drie lettergrepen gehoord en gesproken. In werkelijkheid heeft ikigai echter vier lettergrepen zoals weergegeven in het Japanse Hiragana-alfabet hieronder, en wordt uitgesproken (ee-kee-ga-ee):

Ikigai geschreven in het Japans hiragana

Japanse Hiragana

Ikigai geschreven in Japanse kanji

Japanse Kanji

Wanneer letterlijk vertaald, betekent iki “leven; levend” en kai (in dit geval uitgesproken als gai) kunnen worden vertaald als “reden; waardigheid; vruchtbaar; effectief.”

Met betrekking tot Kai is het belangrijk op te merken dat er een sterke connotatie is met een uitdaging. Een veelgehoorde bewering is dat het voortkomt uit passie. Daarom is het waardevol voor iemands leven en vereist het een zekere inspanning om het na te streven.

Daarom geeft een letterlijke vertaling je niet helemaal het inzicht dat je nodig hebt om de ernst van de term en het belang ervan voor jezelf te begrijpen. Als gevolg hiervan zijn er een aantal transcreaties geweest, waarvan wordt gezegd dat ze allemaal nauwkeurig zijn:

 • reden om te leven
 • het doel van het leven
 • reden van bestaan
 • de betekenis van het leven
 • reden om ‘s ochtends op te staan ​​of uit bed te springen
 • wat maakt het leven de moeite waard?
 • het ding waar je voor leeft
 • geluk van het zijn
 • een bestaansreden

enzovoort…

Wat zijn de voordelen van ikigai?

Conceptueel is Ikigai een pad, een manier van leven of een reis; geen bestemming. Op basis daarvan kunnen we zeggen dat de voordelen van ikigai oneindig zijn en dat elke dag het volgen van je passie een dag waard is om te koesteren.

Om het in meer praktische termen te zeggen, je ikigai maakt je ‘s ochtends wakker en leidt je weg van een alledaagse, status-quo levensstijl. Het geeft je kracht en drijft je acties aan.

Geluk en motivatie

Laten we eens kijken hoe ikigai je kan helpen bij je zoektocht naar geluk.

Stel je voor dat je opgewonden wakker wordt, wetende dat vandaag een kans is om verder te gaan met iets dat je aanspreekt. Wat een geweldig gevoel! 

Laten we zeggen dat dansen – of koken – of vrijwilligerswerk – of bouwen je passie is. Wat je ook leuk vindt! En vandaag ga je daar wat tijd aan besteden.

Natuurlijk heb je overdag misschien andere dingen te doen, maar dit is wat ikigai voor je doet. Het geeft je de motivatie die je nodig hebt om van het leven te genieten op de manier waarop jij ervan wilt genieten. Het is wakker worden met passie.

Handel dagelijks naar je passies, en je zult zeker enthousiast zijn om door te gaan, keer op keer, de volgende dag en de dag erna.

Neem ikigai en je zult merken dat je zegt: “Vandaag was een geweldige dag. Ik leefde vandaag.”

Balans en begeleiding

Natuurlijk is het leven, of je nu ikigai hebt of niet, niet altijd ijs, glitter en regenbogen. Je zult moeilijkheden en worstelingen tegenkomen, net als iedereen.

We ervaren allemaal verlies en mislukking, vallen van de spreekwoordelijke fiets en schaven onze knieën. Omstandigheden waar we geen controle over hebben, gooien soms roet in het eten! Iedereen moet wel eens dingen doen die hij niet leuk vindt om te doen.

Ikigai elimineert deze dingen niet uit je leven. Het geeft je echter wel een echt gevoel van evenwicht.

Er zijn momenten waarop je je doel in het leven nodig hebt.

Ikigai zal je helpen jezelf overeind te houden door moeilijke tijden. Het geeft je de duidelijkheid die je nodig hebt in je leven. Ikigai is evenzeer een leidend licht in tijden van moeilijkheden, pijn en verdriet als een reden om wakker te worden.

Is ikigai het geheim van een lang leven?

Er wordt aangenomen dat het voordeel van ikigai niet alleen geluk is. Wat velen van ons naar ikigai trekt, is een lange levensduur. Dat klopt, je zult langer leven – dat hopen we tenminste.

Natuurlijk is er geen garantie dat je oma Moses of wie dan ook zult overleven. Maar de mensen van Japan, en in het bijzonder Okinawa, lijken te geloven dat het hebben van een dergelijk doel in het leven essentieel is voor een lang en welvarend leven.

Met één van ‘s werelds grootste populatie honderdjarigen, zijn Okinawanen het levende bewijs. Het blijkt dat Okinawa een ‘blauwe zone’ is, een van de weinige plaatsen op aarde met een bovengemiddelde levensduur en ‘de oudste nog levende vrouwelijke bevolking ter wereld heeft’, zoals Dan Buettner, een schrijver voor National Geographic, deelt in zijn TED Talk, How to Live to Be 100+.

Als je naar zijn presentatie luistert, legt hij uit dat niet alleen voeding en samenleving een grote rol spelen in de gezondheid en het welzijn van Okinawanen, maar dat er nog iets anders is.

Dan Buettner zegt dat veel Okinawanen, ouderen in het algemeen, nooit echt met pensioen gaan. Zij werken. Het is niet omdat het moet, hoor. Ze werken omdat ze dat willen. Daarbij houden ze een actieve geest, lichaam en ziel.

Vraag het maar aan een Okinawa, en ze zullen je vertellen dat de reden dat ze zo lang leven, is omdat ze zo lang LEVEN.

Is ikigai spiritueel?

Aangezien Japan overwegend shinto is en naast het boeddhisme bestaat, is het eerlijk om te zeggen dat de principes van deze twee religies duidelijk zijn in het ethos van ikigai. Een nauwkeuriger antwoord op de vraag zou echter kunnen zijn om te overwegen wat jij gelooft dat geestelijk is.

Als je denkt dat spiritueel zijn betekent dat je je aan een specifieke religie houdt, zoals het boeddhisme, shintoïsme, het jodendom, de islam, het christendom of wat dan ook, dan zou ik zeggen dat het antwoord op die vraag dichter bij ‘nee’ dan bij ‘ja’ ligt. ” Voor zover ik weet, is er niets specifieks in een religieus geschrift over ikigai of hoe het je dichter bij God zou kunnen brengen.

Je kunt echter stellen dat als je de leringen volgt en met religie in het leven leeft, aanbidding centraal zou staan ​​in wat je doet, je doel. Dit zou op zijn beurt je leven met betekenis en vreugde vullen en je door goede tijden en momenten van wanhoop leiden.

Met andere woorden, toewijding aan God of een bepaald geloof kan je ikigai zijn. 

Al met al is geloof of het streven naar een bepaald dogma geen vereiste voor ikigai. Het kan spiritueel zijn als je ervoor kiest. Inderdaad, als het doel van je leven in balans is met je religieuze overtuigingen of spiritualiteit, dan is het antwoord op de vraag: “Is ikigai spiritueel?” zou een volmondig “ja” zijn.

Heeft iedereen ikigai?

De Japanners geloven dat ikigai in ons allemaal bestaat en net zo uniek is voor mij en de waarden en overtuigingen die ik dierbaar ben, als voor jou en wat vreugde en betekenis aan je leven geeft. Het is een persoonlijke reflectie die wordt gevonden door zingeving, tevredenheid, zelfrespect, moraal en geluk.

Filosofie

Net als bij het leven zijn er keuzes en beslissingen, maar geen juiste antwoorden of regels voor ikigai. Er is een oneindig aantal paden om op te reizen, en de enige gids die je hebt, ben jijzelf. Bovendien is de enige kaart die jij bewaart de kaart die jij voor je neerlegt.

Doelen of plannen hebben geen andere betekenis dan je in beweging te houden. Ikigai gaat niet over eindresultaten. Het is een kronkelige reis die met je transformeert en met je meegroeit, zonder einde. Zoals zo vaak wordt gezegd, gaat het niet om de bestemming, maar om de reis.

Bovenal is ikigai wat je er zelf van maakt. Voor sommigen kan het net zo groots en prachtig zijn als vrijwilligerswerk doen in een plaatselijk gemeenschapscentrum of vechten om een ​​einde te maken aan de honger in de wereld. Terwijl het voor anderen net zo geweldig en heerlijk is als het aanleggen van een tuin of het bakken van een cake.

Echte ikigai heeft geen grenzen, geen beperkingen. Het kan zijn wat je wilt. Je hoeft alleen je eigen te ontdekken en ernaar te leven.

De demon in de kamer

Of je nu een idee hebt van de richting die je opgaat, je bent net begonnen en kijkt naar je eerste stappen, of je bent goed afgestemd op je doel, zoals zoveel anderen op hun reis, misschien ook jij het zwaarste obstakel op je pad, uitstelgedrag…

De verleiding van uitstelgedrag is vrij gelijkaardig tussen ons allemaal, en er zijn veel veelvoorkomende oorzaken voor uitstelgedrag, zoals faalangst, gebrek aan motivatie, perfectionist zijn en ongeduld. Wat mij raakt kan anders zijn dan wat jou raakt, maar het eindresultaat is hetzelfde…

Je hoeft gewoon niets te doen om te voorkomen dat je de uitdagingen aangaat die je wilt  overwinnen.

Ga de uitdaging direct aan

Onnodig te zeggen dat jij het best jouw uitdagingen direct kunt aangaan. Je zult ofwel hard werken om oplossingen te vinden en je ritme voortzetten, of je pauzeert.

Het minpunt hierbij is dat een pauze soms leidt tot passiviteit. Misschien is het maar voor een dag. Maar blijf attent. Een dag kan twee dagen worden, dan een week, enzovoort.

Natuurlijk, door te pauzeren of geen actie te ondernemen, zullen je angsten voor die actie afnemen. Door jezelf te bevrijden van de taak, bevrijd je jezelf van de stress. Maar voordat je het weet, besef je dat je niets hebt gedaan en merk je dat je nog steeds ongelukkig bent. Het ergste van alles is dat je een groot gevoel van spijt kunt voelen.

Uitstelgedrag is een van de meest voorkomende en dodelijkste ziekten en de tol op succes en geluk is zwaar.

Uitstelgedrag kan in een vicieuze cirkel veranderen en het ergste van alles is dat je onmiddellijk de gewenste (zij het negatieve) resultaten krijgt, allemaal zonder enige inspanning van jouw kant. Alle tijd en moeite die je tot dat moment hebt geïnvesteerd, zou allemaal voor niets zijn geweest.

Maar niet alles is verloren…

Neem zoveel stappen als je nodig hebt

Uitstel is niet de weg die men neemt om een ​​zinvol en productief leven te leiden. Hoewel je misschien tijdelijke gelukzaligheid voelt, weet dat elke langdurige vertraging in het volgen van je passies inderdaad onwetend is.

Er zit echt niets anders op dan weer op het paard te stappen en jezelf nog een kans te geven.

Het verbazingwekkende van ikigai is dat je opnieuw, en opnieuw, en opnieuw kunt beginnen, als je dat wilt.

Onthoud dat als je in één keer vanaf nul zou kunnen beginnen, je ook weer vanaf nul kunt beginnen – nu zou je tenminste wat ervaring hebben.

Een reis van duizend mijl begint met één stap ( Lao Tsu)

Hoe vind je je ikigai?

Net zoals het leven vloeibaar is en de enige constante verandering zelf is, kan wat gisteren je passie en dromen waren, nu misschien niet meer hetzelfde zijn. De waarheid is dat er zoveel veranderingen plaatsvinden dat je op een dag wakker wordt en beseft dat er een betere manier moet zijn. Gelukkig, zoals het leven zou willen, is er een betere manier, of beter gezegd, er zijn betere manieren.

Hoewel zelfrealisatie en ontdekking uniek zijn voor ieder van ons, zijn er praktische dingen die we kunnen doen om ons te helpen. Hier kijken we naar twee bekende benaderingen om je doel in het leven te vinden, holistisch en pragmatisch. Beide beginnen met het kennen van jezelf, en dat is waar de weg begint.

Het holistische pad naar ikigai

Een populaire weergave van het ikigai-concept wordt gevisualiseerd in het onderstaande Venn-diagram dat wordt toegeschreven aan de Toronto Star. Deze afbeelding illustreert hoe vier verschillende componenten van iemands leven elkaar kunnen overlappen en in het midden, iemands sweet spot, kunnen identificeren.

Vier componenten op het holistische pad

1. Passie: doen waar je van houdt

2.Beroep: Doen waar je goed in bent

3.Missie: Doen wat de wereld nodig heeft

4.Roeping: doe waar je voor betaald kunt worden

Passie: doen waar je van houdt

Simpel gezegd, wat zijn je passies, of wat vind je echt het leukst om te doen? Let op de nadruk op ‘doen’.

Je tijd verspillen terwijl je op de bank zit en helemaal niets doet, is misschien je favoriete tijdverdrijf, maar het verslaat het concept waar we naar streven. Tenzij er een nuttig doel is, zoals bewuste meditatie of rusten, moet je iets aantrekkelijkers overwegen als onderdeel van je ikigai.

Vind je passie in het leven om je ikigai te vinden.

Beroep: Doen waar je goed in bent

Of het nu een talent of vaardigheid is, zoals het bespelen van een instrument, spreken in het openbaar of zelfs het organiseren van evenementen, je kunt het een onderdeel van je ikigai maken. Doen waar je goed in bent, maak ook deel uit van je beroep, misschien ben je bijvoorbeeld getalenteerd in verkoop, marketing, counseling, enz.

Waar je ook voor kiest om je op te concentreren, doe wat nodig is om je vaardigheden te verfijnen, je talenten onder de knie te krijgen en je doel te laten groeien.

Missie: Doen wat de wereld nodig heeft

Wat is het verschil dat je wilt maken in de wereld? Wil je iets veranderen aan hoe de wereld werkt? Als dat zo is, bedenk dan hoe je aan je levensmissie kunt beginnen.

Een waarschuwing is echter dat je niet verstrikt raakt in de betekenis van het woord ‘wereld’. Het kan letterlijk worden opgevat en miljoenen mensen betekenen, of meer royaal in de betekenis van slechts één, “jij”.

Want laten we eerlijk zijn, wat de wereld echt nodig heeft, is dat jij je ikigai volgt, al het andere zou in theorie op zijn plaats vallen.

Roeping: doe waar je voor betaald kunt worden

Dit stuk van het holistische pad is misschien wel het moeilijkst te bereiken. Betaald worden om je talenten en passie toe te passen om van de wereld een betere plek te maken, is immers zeker de mooiste van alle sweet spots.

Merk op dat je ook vrijwilligerswerk of zelfs het nemen van verantwoordelijkheden zonder inkomen, zoals de zorg voor uw gezin, in deze categorie kunt opnemen.

Begrijp, hoewel deze holistische kijk een nauwkeurige weergave is van hoe een doelgericht leven eruit zou kunnen zien, afgezien van de eerste component, “doen waar je van houdt”, zijn de andere drie componenten of een combinatie daarvan geen vereisten voor je ikigai en kunnen komen in verschillende toepassingsniveaus.

Het pragmatische pad naar ikigai


Dus de vraag wordt dan: hoe geef je passie, missie, roeping en beroep betekenis? Kan het worden opgesplitst in praktische adviezen die je kunt gebruiken om langer en gelukkiger te leven?

Klein beginnen → focus op de details

Jezelf vrijgeven → accepteer wie je bent

Harmonie en duurzaamheid → vertrouw op anderen

De vreugde van kleine dingen → waardeer zintuiglijk plezier

In het hier en nu zijn → vind je flow

Klein beginnen → focus op de details

We worden aangemoedigd om ons gedrag op kleine manieren te verbeteren.

Dit kan betekenen dat je ‘s ochtends eerder wakker moet worden of je dagelijkse routine net genoeg moet veranderen om tijd te vinden om te doen wat je graag doet. Het kunnen ook kleine aanpassingen zijn in wat je doet om je vaardigheden of beroep te verbeteren. Uiteindelijk zouden deze kleine veranderingen een gewoonte worden en je ikigai ondersteunen.

Jezelf vrijgeven → accepteer wie je bent

Essentieel voor het succes van het vinden van je ikigai is om te begrijpen wie je bent en waar je voor staat.

Dat wil niet zeggen dat je gedachten en acties in de loop van de tijd niet zullen veranderen, we kunnen dat zelfs verwachten, maar eerder om jezelf te omarmen en jezelf toestemming te geven om jezelf te zijn, wat er ook gebeurt.

Harmonie en duurzaamheid → vertrouw op anderen

Hoe meer we delen en hoe meer we ons bezighouden, hoe aangenamer het leven voor ons allemaal kan zijn.

Doe je best om met de mensen om je heen te praten, niet over de doelen die je hebt, maar eerder over de passies die je hebt, de kleine dingen in het leven, de momenten die je op prijs stelt, et cetera. Streef ernaar een gemeenschappelijke band te creëren met mensen in je gemeenschap. Absorbeer de energie die ze je geven en geef het terug in natura.

De vreugde van kleine dingen → waardeer zintuiglijk plezier

Probeer de dingen in het leven te waarderen die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen.

Denk na over de hoeveelheid vaardigheid of moeite die wordt gestoken in alles wat je doet. Zoek uit wat het is dat je een goed gevoel geeft als je het doet, en focus je er vervolgens op om het beter te doen. Doe dit vaak genoeg en als een gewoonte zul je merken dat je dankbaarder bent voor de talenten die je hebt en de mensen en dingen om je heen.

In het hier en nu zijn → vind je flow

Wees je bewust van hoe je je voelt en van je omgeving.

Waardeer wat je kunt met je zintuigen en werk eraan om in harmonie te zijn met het leven. Zelfs eenvoudige handelingen, zoals diep ademhalen, vasthouden en langzaam loslaten, kunnen je helpen om in de juiste gemoedstoestand te komen. Je zult op de een of andere manier dingen een beetje duidelijker vinden als je dat doet en je volgende stappen zullen meer gegrond zijn.

Jouw volgende stappen

Je geeft misschien de voorkeur aan een holistische benadering van het vinden van ikigai boven een meer pragmatische, maar welke manier je ook kiest, je bent zeker in staat om je eigen te vinden.

Ik suggereer niet dat dit van de ene op de andere dag gebeurt in één snelle sprong voorwaarts, maar eerder in de loop van de tijd bij elke stap die je zet. Of het nu kleine of grote vorderingen zijn die de harten en geesten van de wereld raken, elke dag zul je zien dat je leven meer betekenis krijgt.

Vergis je echter niet. Het kan moeilijk zijn om je doel in het leven te identificeren. Maar de uitdaging is het waard, en je bent het aan jezelf verplicht om ernaar te zoeken.

Als je eenmaal je doel in het leven hebt gevonden, is het zinloos tenzij je ernaar handelt. Met andere woorden, het heeft geen zin om te dromen over de dingen die je wilt doen en er vervolgens niets aan te doen.

Het enige resultaat dat je zult bereiken is spijt, vooral wanneer er weinig is dat je tegenhoudt om een ​​stap voorwaarts te zetten en daadwerkelijk je passies en dromen te manifesteren.

Niettemin is een doelbewust leven een keuze en vereist weloverwogen actie. Je kiest ervoor om je passie en dromen na te jagen of je kiest ervoor om dat niet te doen. Maak die belofte aan jezelf of niet.

Als je je ikigai vindt, zul je zeker een geluk vinden dat je je hele leven met je meedraagt. En dit is het moment om aan deze reis te beginnen, als je dat nog niet bent begonnen.

Ga aan de slag met leven, blijf zo lang mogelijk actief, zorg fysiek en mentaal voor jezelf, wees sociaal, dank voor wat je dag opfleurt en leef in het moment.

Je bent van harte welkom voor een consult in het verbinden met jouw ikigai.

Professioneel gediplomeerd Loopbaanadviseur en Ikigai Instructor

1 gedachte over “Ikigai— een levensstijl

 1. Hey there! Do you know iff they make any plugins too help
  with Search Enine Optimization? I’m trying to get my blog to
  rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Appreciate it!

  Here is my web blog https://Casinobitstarz.Webgarden.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *