Geplaatst op Geef een reactie

23 november- 6 december

Twaalfvingerige darm: thema: ontplooiing van respect

Centraal staan de dagelijkse zorgen en angsten.

Hoe meer de balans verstoord is, des te meer onrust er is. Een twaalfvingerige darm in balans, zorgt voor rust. Problemen met het lymfestelsel zijn terug te voeren op een verstoring in de twaalfvingerige darm, ontstekingen en twaalfvingerige darmkanker.

Observeer in deze tijdfase waarover je je zorgen maakt, je bezorgd voelt.

Hoe staat het met je eigenwaarde, die je niet ontleent uit de buitenwereld, maar wezenlijk vanuit wie jij bent. Sta je open voor de spirituele en mystieke zingeving van het leven. Wat is belangrijk voor jou?

De tijdfase van de twaalfvingerige darm valt in de donkere wintermaanden; ze nodigt uit tot vertraging en bezinning.

‘ De innerlijke weg is de weg die de mens bevrijdt. Het is de weg van het godsbesef. De uiterlijke weg is de weg van verslaving. Het dominante materialisme van de moderne wereld is het resultaat van een verschuiving van innerlijk naar uiterlijk in de menselijke geest. De veruiterlijkte mens leeft in een innerlijke gevangenis; in een grote innerlijke engte’. OM C. Parkin

In het leven draait het vaak om snelle, totale behoeftenbevrediging, wat ons voorgeschoteld wordt op diverse manieren. Alle vergaarde bezittingen worden beveiligd door een alarmsysteem. De levensenergie stroomt naar het bevredigen van materiële behoeften en wensen, aankopen, zaken, levenloze objecten. We zetten de levensenergie in om iets te bereiken, dingen te kopen, affaires te hebben…maar wat blijft er over onder de streep? Als alle doelen zijn bereikt is de levensenergie tot eenzelfde nulpunt gedaald omdat dit soort dingen niet echt vervulling bieden. Omdat ze geen warmte of vriendschap kunnen vervangen. Het leven wordt vreugdeloos. Het gebrek aan energie wordt kunstmatig opgevuld met de zoveelste pijnstiller, de zoveelste aankoop….

Wanneer we vrede hebben met wat is en wat niet is? Wanneer kunnen we innerlijk in rust zijn? Pas als alle wensen zijn vervuld en alle zorgen voorbij zijn? Wanneer is dat? Als je doodgaat of nog later?

Versterken van de twaalfvingerige darm:

deel waar je overvloedig van hebt of dat nu van materiële, emotionele of mentale aard is. Deel ook van je schaarste. Dit gaat over een universele energetische wet. Wees in het nu, houd je denkgeest in een lage versnelling en laat al je ideeën over iets wat in de toekomst ligt los. Ontspan.

Mudra meditatie voor de twaalfvingerige darm-

Ga ontspannen zitten en adem een paar keer rustig in en uit. Voel waar nog spanning is in je lichaam, adem naar die plek waar je de spanning voelt; als je schouder gespannen voelen, kun je je schouders een paar keer op- en neer bewegen.

Vouw je handen zo in elkaar dat je duimen kruiselings over elkaar en bovenop liggen. En brengen je handen dan ter hoogte van je hart.

Sluit je ogen en breng je aandacht naar je twaalfvingerige darm boven je navel. En laat je adem ontspannen naar die plek stromen. Stel je een prachtige groene weide voor, je voelt de zonnestralen op je gezicht. Overal om je heen is er rust. Blijf rustig en verbonden ademen en misschien voel je een glimlach opborrelen. Je voelt je gezicht ontspannen, verzachten…heerlijk in rust. De letter en toonfrequentie van de twaalfvingerige darm ‘K’ spreek je afwisselend zachtjes, wat krachtiger, zoals het goed voor je voelt, uit. Laat de klank uit het midden van je lichaam komen. Er ontstaat een zachte trilling en vibratie in het gebied van de twaalfvingerige darm.

Laat de toon en klank na een paar minuten uitdoven en leg je handen ontspannen op je bovenbenen. Voel wat deze mudra in beweging brengt, alle gedachten, gevoelens, emoties…neem waar. Leg aan het einde van deze oefening je handen in je schoot; misschien wil je even liggen of nog even blijven zitten.

Dagelijks 15 minuten investeren in lichaamsbewustzijn& awareness draagt bij tot balans in het denken, voelen en handelen. Uiteraard is voeding een essentieel deel van de levenskwaliteit.

Bron: Tibetan Pulsing-Met de kracht van je hartslag 24 innerlijke organen harmoniseren – Elvira Schneider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *