Geplaatst op Geef een reactie

Het circulaire proces van de creatiespiraal

‘De Creatiespiraal’, is een bijzonder praktisch boek geschreven door Marinus Knoope. Daarin beschrijft hij de twaalf stappen die je kunt volgen als je jouw wensen werkelijkheid wilt maken. Het is een eenvoudig, compact model

Er is één model voor het verwezenlijken van jouw persoonlijke wensen en één voor het bereiken van zakelijke doelstellingen. En er is ook zoiets als een negatieve spiraal, die begint met zorgen en eindigt met stress. Het staat allemaal in zijn boek.

Soms lopen mensen vast in een negatieve creatiespiraal. Ze krijgen dan telkens opnieuw datgene wat ze niet willen. Of ze ontvangen telkens dezelfde resultaten, waarmee ze niet tevreden zijn. De negatieve creatiespiraal hangt samen met negatieve emoties tijdens één of meer fasen en dit kun je van binnenuit omvormen, stapje per stapje.

afbeelding: Veranderingsmanagement

Stap 1: Wensen

Wat heb je nodig om je wensen te kunnen verwezenlijken? Om te beginnen heb je een wens nodig! Een wens die je ergens in je innerlijk hebt ontdekt. Een echte wens is positief geformuleerd en geeft je veel energie. Je hebt deze energie nodig, want er zijn nog 11 stappen die je zal doorlopen! Maar maak je nu nog geen zorgen over hoe je deze wens gaat verwezenlijken, dat zal later allemaal duidelijk worden.

Stap 2: Verbeelden

Hoe ziet het eindresultaat van jouw wens eruit? Wat zie je in je geestesoog? Wat zal de impact ervan zijn? In deze fase breng je jouw wens in beeld. Het is hierbij belangrijk om de aandacht te vestigen op een tastbaar eindresultaat.

Stap 3: Geloven

De volgende belangrijke stap is dat je gelooft in je wens (en de visualisatie ervan). Als jij er niet in gelooft, wie dan wel?! Een duidelijk beeld uit de vorige stap helpt je hierbij. Als je op dit moment twijfels hebt, denk er dan goed over na waarom je twijfels hebt. Twijfel je aan je wens of twijfel je aan jezelf? Als je aan jezelf twijfelt, wees je er dan van bewust dat je niet alles zelf hoeft te doen. Als je wens integer is verankerd, zul je altijd mensen vinden die je willen helpen.

Stap 4: Uiten

Nu is het tijd om je wens te delen. Breng al jouw verbeeldingskracht en geloof in je wens en druk je wens uit. Hoe meer enthousiasme jij in dit proces ervaart en voelt, hoe krachtiger je boodschap zal zijn. Verwacht niet dat iedereen meteen enthousiast is. Erken dat mensen op jouw wens zullen reageren, en niet op jou als persoon. Omarm de mensen die jouw enthousiasme delen, zij kunnen je bondgenoten zijn in de volgende stap. Denk eraan dat woorden trillingen dus energie dragen. Als je voelt dat de woorden die je denkt behoren bij de negatieve creatiespiraal, zoek inventief naar die woorden die bijdragen tot jouw creatiepotentieel.

( woorden als proberen, moeten, nooit, niet(s), niemand….schrap die alvast uit je mentale woordenboek)

Stap 5: Onderzoeken

Nu ga je op zoek naar ideeën, mensen, informatie en dingen die je kunnen helpen. In deze stap vraag je je niet langer af of jouw wens realistisch is. Omdat je dat al gelooft (stap 3). Maar nu ga je onderzoeken hoe jouw wensen gerealiseerd kunnen worden en welke hulp je daarbij nodig hebt en van wie. Bedenk hierbij dat de kunst van het leven niet is om alles te kunnen of te willen. Omring jezelf met mensen die kunnen doen wat jij wilt, of die het al hebben gedaan, zowel binnen als buiten je eigen privé- en professionele netwerken.

Stap 6: Plannen

Tot nu toe vindt het creatieproces plaats in de wereld van woord en beeld. We hebben nu een techniek nodig die jouw wens in werkelijkheid omzet. Deze techniek heet planning. Planning vindt plaats op de grens tussen verbeelding en werkelijkheid. Wat je plant heeft een sterke neiging om daadwerkelijk werkelijkheid te worden!

Stap 7: Beslissen

Op basis van het plan uit de vorige stap ga je ( of samen met je collega’s/ partners een keuze maken: gaan we dit doen? Beslissen is een lastige stap als je de voorgaande stappen (verbeelden, geloven, delen, onderzoeken en plannen) niet bewust hebt gezet. Als je alle voorgaande stappen met de juiste focus hebt uitgevoerd (inclusief het betrekken van je collega’s/ partners), dan kun je geleidelijk aan in de richting van je beslissing (en keuzes) komen.

Stap 8: Handelen

Nu is het tijd voor het ‘echte’ werk. Op basis van jouw plannen ga je aan de slag. Je handelt, je stopt er alles in. Je onderzoekt, gebruikt en ontwikkelt je eigen talenten en die van je collega’s/ partners. Afhankelijk van wat je in jouw plannen hebt gedefinieerd, begin je stap voor stap aan je reis op weg naar het omzetten van jouw wens in werkelijkheid.

Stap 9: Volharden

Je hebt je dus goed voorbereid, maar in de praktijk loop je toch tegen onverwachte problemen aan. Het duurt langer dan je dacht. Je mist bepaalde praktische vaardigheden. Iemand wordt onverwacht ziek of afspraken worden niet nagekomen. Maar je laat je niet ontmoedigen! Je weet immers wat je doel is en hoe graag je dit wilt bereiken. Je houdt vol. Dat betekent vallen en dan weer opstaan. Volharden is de stap waarin je geloof (stap 3) op de proef wordt gesteld.

Stap 10: Ontvangen

Voor veel mensen wordt de moeilijkste stap in het hele scheppingsproces ‘ontvangen’. We zijn doorgaans beter in het verlangen naar een nieuw succes dan in het genieten van een succes dat we al hebben bewezen. Maar genieten van je succes geeft je meer energie, waardoor je beter werkt. En dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor de mensen om je heen! Betrek je collega’s/ partners bij de ontvangst. Accepteer de complimenten en geef ook van harte complimenten.

Stap 11: Waarderen

Nadat je succes openlijk hebt ontvangen, is het tijd om te genieten van de indirecte gevolgen van je wens. Wie heb je onderweg ontmoet, wat heb je geleerd, hoe heb je je ontwikkeld? In deze stap kijk je ook naar de punten die minder goed zijn gegaan. Welke frustraties ben je tegengekomen? Waar was je bang voor? Dit is het moment om dit soort dingen op te helderen.

Stap 12: Ontspannen

Zodra je de vruchten ervan hebt geoogst en er plezier in hebt gehad, kun je langzaam beginnen te ontspannen. De cirkel is rond. Het is nu tijd voor reflectie door stilte. Dit is het moment waarop nieuwe wensen werkelijkheid worden. Als je de ruimte neemt om te ontspannen en te genieten, kunnen nieuwe verlangens zich aan je kenbaar maken. Je leert te overschouwen zonder meteen naar iets nieuws te springen. Je zult ontdekken wat je echt wilt in dit leven, en het hele scheppingsproces begint weer van voren af aan.

Heb je zin om wat huiswerk te maken? Reserveer dan een kwartiertje van je tijd om na te denken of je al deze 12 stappen doorloopt telkens wanneer je je wens (of project) werkelijkheid wil laten worden ( In -Wordingsproces) Hoe goed ben jij bijvoorbeeld in doorzetten? En heb je ook overtuigingen onder de loep genomen om het gewenste resultaat te bereiken (stap 1 tot en met 3)? Of hoe goed ben jij in de laatste drie stappen? Kun je – of durf je – echt genieten van je prestaties, of ga je gewoon meteen verder met het volgende project? Ik ben heel benieuwd welke inzichten jij opdoet en welk effect dit heeft op het verwezenlijken van jouw bestaande en toekomstige wensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *