Geplaatst op Geef een reactie

Dans het leven- levensritmes ( Gabrielle Roth)

Vandaag voelde ik me in mijn creatie geïnspireerd in een her-innering van een jaartraining ‘ Dans het leven’ dat is zowat + 20 jaar geleden–in Gent.

Ook enkele workshops met een collega voor diverse doelgroepen gegeven ( onwijs gaaf)

Ondanks ik een gedreven leercapaciteit heb, mijn rode draad als kind heel weet-en onderzoeksgierig- is actief emotioneel lichaamswerk mijn dada– verbindend weten-voelen-doorleven ervaren en integreren.

Ik stroom- als het goed is- naar mijn 66ste levensjaar en stromen kan maar pas helemaal gevoeld worden als je lichaamsbewustzijn groeit naar lichaamsbewust Zijn. Ons lichaam is een bevroren geschiedenis…dat was de eerste ingang bij lichaamswerk en hoe waar dit is.

Stel je eens voor!

Dat je alleen danst op een groot podium, stil bent, stil, als de donkere nacht, je merkt je ademhaling, hoe je borstkas inzakt en stijgt, hoe die uitzet en samentrekt, je hoofd naar voren laat zakken,

je voelt je nek, de spieren eromheen, misschien zelfs de zwaarte, misschien voel je je onwennig tot verlegen…

Zelfs met die verlegenheid begin je andere delen van je lichaam te verkennen en te integreren. Naarmate je energie en ritme toenemen, neemt de beweging je armen over, je handen, die verschillende vormen creëren. Dan reist deze energie naar je borst, door je heupen en in je benen en voeten. Het spel begint.

Je ervaart verschillende vormen in een aaneenschakeling van cirkelvormige, vloeiende bewegingen met je hele lichaam: je speelt. Soms staat een bepaald deel van je lichaam centraal.

De bewegingen volgen elkaar op en je hebt de kracht om naar jezelf te luisteren en de beweging te volgen, soms is het ritme langzaam, soms snel, maar altijd continu, het is als de dans van de golven van de oceanen als ze kalm zijn.

Plotseling…

Slaan de trommels!

Terwijl je deze continuïteit van beweging ervaart en luistert naar het ritme van de drums, worden de bewegingen die je lichaam creëert sneller, het is alsof je een storm binnengaat; deze keer hebben ze een begin en een einde, ze zijn meer gedefinieerd. Je creëert lijnen, je voeten zijn meer aanwezig op de grond en worden percussie-instrumenten, je benen zijn als sterke stammen die de grond raken.

Je slaat, je schudt, je creëert een soort bepaalde contouren van bewegingen die je keer op keer herhaalt tot ze in die extase beginnen uit te lopen en nu….

Tijd om los te laten

Je lichaam heeft geen controle, die schema’s gemaakt met je lichaam zijn uitgeput en maken plaats voor meer abstracte configuraties, zonder begin of einde, gewoon een constante creatie, je bent als in een trance, je springt, je neemt duizelingwekkende bochten , je laat jezelf gewoon gaan, er zijn geen regels, geest en hart zijn één, in die extase wanneer je op het punt staat te ontploffen…

Zacht

Je lichaam is als een lappenpop, of beter gezegd als een veertje: licht, flexibel. Het heeft zoveel gedanst door onzekerheid dat zijn beweging zacht wordt, bijna alsof je in de lucht bent, de bries wiegt je, dringt naar binnen, stroomt door en beweegt je lichaam, het is als een wals, je draait heel zacht, alsof je drijft, vanuit de vloeibaarheid van je lichaam.

Ervaar de stilte

Zachtjes, geleidelijk beweegt je lichaam naar de grond. Je daalt af, je ademt en je merkt bewuster het uitzetten en samentrekken van je ademhaling, je luistert naar de melodieën van je hart en hoe het door je hele lichaam klopt. Je leeft! Je leeft! Voel die vitaliteit! Je lichaam bedankt je en je energie neemt toe. Ook al ben je nog steeds op de grond, er is een golf van innerlijke beweging.

©creatie Mieke- 2022

Waar leven is, is dans!

Wat zijn de vijf ritmes?

Het is het lichamelijke en spirituele werk van Gabrielle Roth, de schepper ervan. Ze zegt dat deze ritmes “de vloeiende structuur vormen, het DNA van de psychische structuur. Het is de moedertaal van het lichaam. (1994)

Ze vormen de kaart van een territorium, deze verwijst naar de kaart van emoties (angst, woede, verdriet, vreugde, mededogen) waarop het is gebaseerd.

Hoewel alle mensen een eigen emotionele kaart hebben, met rivieren, oceanen, valleien, pieken, enz., zijn er oerelementen die ons allemaal aangaan.

Wat leren ze ons?

Het zijn zijnstoestanden, ze leren ons bewuster te leven, de verschillende ritmes van het leven waarin we ons bewegen te identificeren, ze nodigen ons ook uit om te voelen met welke van hen we meer verbonden zijn in ons dagelijks leven en ook om de ritmes te identificeren van anderen om te observeren welke tegenstrijdig of complementair zijn om assertief te handelen.

Metaforisch kunnen we zeggen dat ze een kaart vormen waardoor we door onze emotionele, mentale en lichamelijke werelden reizen, het bewuste en het onbewuste, het interne en het externe, het onzichtbare en het zichtbare. Door verschillende manieren van bewegen en voelen door het lichaam te reizen, worden deze lessen opgenomen en gegeneraliseerd naar onze emotionele en psychologische wereld, waardoor nieuwe en meer adaptieve manieren van voelen ontstaan. Zo bevorderen we genezing door de dans van de vijf ritmes.

“Het lichaam bewegen door middel van ritmes maakt emoties los, het loslaten van het lichaam leidt onvermijdelijk tot het loslaten van het hart” Gabrielle Roth

Door op deze ritmes te bewegen, helpt het ons om de geest tot rust te brengen, het geeft ons kracht, een reis naar ons innerlijke zelf voor zelfkennis.

De vijf ritmes van Gabrielle Roth

Als we met de vijf ritmes van Gabrielle Roth werken, moeten we nadenken over de metafoor. Hoe elk ritme een levensfase en elke periode van onze ervaring vertegenwoordigt. Elk ritme vloeit op natuurlijke wijze voort uit het vorige, ze zijn niet geregisseerd, maar elke persoon vindt zijn of haar eigen manier om ze te bewonen vanuit een uitgangspunt.

Ze worden in de volgende volgorde gedaan, daarom wordt het de golf genoemd.

1- Vloeibaarheid

De eerste van de vijf ritmes is de vloeistof, die staat voor de aarde, geboorte, moeder en lichaam.

De kunst om vloeibaar te zijn in ons fysieke lichaam, we maken contact met de aarde, we zijn erin. Het is een ruimte om het te observeren en te ervaren. Het is het kanaal van onze innerlijke waarheid. Het is de impuls van onze eigen energie. Dit ritme wordt geassocieerd met de aarde, de geboorte, de moeder en het lichaam.

2- Staccato

Het tweede ritme is staccato, dat staat voor vuur, kindertijd, vader en emoties.

Het is de poort naar het hart, het stellen van grenzen, het is het innerlijke strijdersdeel. Het heeft te maken met de voeten en gevoelens, het heeft te maken met hoe ik zorg voor waar ik van hou, gerelateerd aan besluitvorming, om ja of nee te zeggen. Het wordt geassocieerd met vuur, jeugd, de vader en zeer lichamelijke emoties. Geassocieerd met vuur, jeugd, de vader en lichamelijke emoties.

3- Chaos

de genezing van de vijf ritmes

Het derde ritme is chaos, dat we relateren aan het dalen van de golf.

Het is de kunst om ons lichaam te ontspannen, los te laten, los te laten en van ‘zou moeten zijn’ naar ‘zijn’ te gaan. in deze fase kunnen we vooroordelen loslaten. Onzekerheid, creatie, intuïtief zijn, vrijheid. Geassocieerd met water, jeugd, vrienden en geest. (puberteit)

4- Lyrisch

Het vierde ritme is lyrisch, gerelateerd aan rust en welzijn.

Het vertegenwoordigt wedergeboorte, de transformatie van destructieve patronen. De schepping is geïntegreerd en we kunnen ons verbinden met onze menselijkheid, onze heelheid. De bewegingen van dit ritme maken ons meer bewust van onze gronding en empowerment. Het wordt geassocieerd met het luchtelement, met volwassenheid, menselijkheid en de ziel.

5- Stilte

Het vijfde ritme is kalm- rust- vrede-

Het stelt ons in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat we hebben meegemaakt nadat we alle voorgaande fasen bewust hebben doorlopen. Accumulatie van al onze wijsheid die we door ervaring hebben opgedaan om nieuwe wegen te bewandelen. Eenheid, staat van meditatie in beweging, zachtheid, mededogen. Geassocieerd met het etherelement, ouderdom, dood, universum-geest.

Hoe dans te beoefenen om heling te bevorderen?

Door simpelweg de vijf ritmes te dansen, stap je uit je comfortzone en stimuleer je nieuw leren. Sta jezelf toe ze binnen te gaan zonder je bewegingen te beoordelen; voor deze beoefening zijn er geen vaste regels of instructies, de energie van het lichaam is zijn eigen leraar. Er wordt rekening gehouden met de gekozen muziek om de bewegingen op gang te brengen en een richtlijn te zijn wanneer het lichaam overgaat naar een nieuw ritme.

“Een geest die ontdaan is van drukte, van de drukte die zo veel van ons leven in bezit neemt, en die zich heroriënteert op de natuurlijke ritmes van lichaam en hart, heeft een onmetelijke kracht en een onbeperkt vermogen tot wijsheid.

Dans het leven! Een uitnodiging voor hen die -zoals Osho het zo raak verwoordde- vooral het hoofd/denken bewonen en het voelen-doorleven en de verbinding met het lichaam onderweg verloren zijn. Niets is verloren uiteraard, het is de weg vinden ernaartoe.

Een heerlijke manier ( en intensieve manier) om opnieuw in lijf en leden te stromen (en daarop volgen ook gedachten, emoties en gevoelens)

Opvallend hoe we geleerd hebben om in ons ‘hoofd’ ( denken) te leven, alsof dit dé manier zou zijn om het leven beheer-(s)-baar te houden: dit is een verhaal die we ooit verinnerlijkt hebben, als dé waarheid hebben aangenomen. Tijd om de verbinding aan te gaan tussen ons hoofd en ons hart, want ook ons hart heeft een brein.

Hoofd Hart &n Hartsgewijs handelen leidt ons naar ‘heel-heid’ en dat begint altijd in en bij onszelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *