Geplaatst op Geef een reactie

Luisteren om te begrijpen versus luisteren om te antwoorden

De valkuil in communicatie. Eén van de oorzaken waarom vriendschappen, relaties op de klippen lopen.

De kunst om te luisteren…echt te luisteren vanuit het willen begrijpen van de ander: het is een kunst die we kunnen cultiveren, maar niet iedereen is in staat of heeft daar geen zin in.

In moeilijke gesprekken is het een uitdaging om betrokken aanwezig te Zijn en echt te luisteren naar iemands verhaal en ook haarfijn te voelen wat er niet wordt gezegd maar het verhaal ‘te zeven’ met heldere oren.

We herkennen wel eens waar we maar met een half oor ‘luisteren’, emotioneel en mentaal afwezig zijn, door diverse redenen: als je geen tijd hebt, geef het aan en spreek een ander moment af. Soms is een gesprek dringend van aard en word je uitgenodigd om prioriteit te geven aan dit gesprek. Merk je op dat je al met antwoorden klaar zit, het gesprek vaker onderbreekt dan gewenst, het gesprek naar je toetrekt en met je eigen verhaal aan te komen? Bewust betrokken aanwezig luisteren vraagt dat je je oren, je hart en je mind openstelt. Soms wil de ander enkel een luisterend oor en bedankt je om je aanwezig Zijn, soms volgen er vragen en antwoorden vanuit het verhaal. Waarom, vertel eens, wat voelde je, wat ging er door je heen, wat zorgt ervoor dat je dit denkt, ik wil je heel graag begrijpen et cetera.

Belangstelling in wat de ander met je deelt, oprechte belangstellende vragen stellen om de ander te kunnen begrijpen, vraagt verstilling, vraagt oefening en in staat om eigen invullingen te overwinnen.

De kracht van verbindend communiceren en empathisch luisteren.

❤
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *