Geplaatst op Geef een reactie

Boom voor de maand Januari

De Ratelpopulier of Esp

Symboliek: Beklimming, bescherming, overwinning, vreugde, vrede

Goddelijke associaties: Heracles, Hermes (beide Grieks), Vulcan (Romeins)

Astrologische associatie: Mercurius

De espenboom staat bekend om zijn zuivere, buitenaardse majesteit en staat bekend om zijn bladeren die voortdurend trillen, waardoor een glinsterend effect ontstaat.

Bovendien zijn espen verbonden door een uitgebreid wortelsysteem dat een heel bos van genetisch identieke exemplaren met elkaar verbindt.

Samen dragen deze bij aan het bijzondere wonder en spektakel dat de esp is (leden van het geslacht Populus of populier).

De symboliek van de esp of ratelpopulierheeft veel betekenissen, zoals liefde, overwinning, vreugde, bescherming en vrede. Er wordt gezegd dat het espenhout wordt gebruikt ter bescherming tegen dieven en tegen terugval in vorige levens, en om boze geesten af te weren. Veel mensen geloven dat het hout waarop Jezus werd gekruisigd een esp was, omdat deze boom het leven, de dood en de wederopstanding symboliseert. De boodschap van deze boom is om onze twijfels en angsten onder ogen te zien en het oude los te laten om ruimte te maken voor het nieuwe.

De esp is lange tijd een bron van fascinatie voor mensen geweest en de symboliek ervan staat open voor interpretatie.

De lange stelen van populierenbladeren wekken de illusie dat ze altijd in beweging zijn, net als de fluisterende wind. Hermes is de boodschapper van de Griekse goden en hij berijdt de wind, dus werden populieren in de oudheid gebruikt als orakelbomen.

Om Zeus te bedanken voor zijn veilige terugkeer uit de Hades, weefde Heracles een krans van espenbladeren voor zichzelf en stak een offervuur van espenhout aan.

Er wordt gezegd dat de bovenkant van de bladeren donker is vanwege de hitte van Hades en dat de onderkant zilvergebleekt is, als gevolg van het zweet van de held. In 5000 jaar oude graven in Mesopotamië zijn gouden kransen in de vorm van espenbladeren gevonden.

Espenbomen worden al lang in verband gebracht met de zon en worden als gevolg daarvan door veel culturen aanbeden. De Navajo-stam in Noord-Amerika gelooft dat de boom heilig is en gebruikt hem prominent in hun ‘Sun’s House Chant’.

Bovendien bouwden de Cheyenne hun ‘Sun Dance Lodge’ uit hout van deze bomen en werden ook ceremonieel gebruikt door het Hopi-volk, dat de bladeren rookte.

Afkomst en erfgoed

In tegenstelling tot andere bomen planten espen zich voort door te klonen op wortelsysteemniveau. Dit betekent dat elke boom in een espenbos genetisch identiek is en via wortels verbonden is met elke andere boom in het bos.

Schijnbaar leven individuele bomen ongeveer 40 tot 150 jaar, maar het hele levende wezen – het espenbos – kan tienduizenden jaren oud worden. Er wordt bijvoorbeeld aangenomen dat de Pando Grove in Utah ongeveer 80.000 jaar oud is!

De esp is een geweldige leraar als het gaat om het gevoel verbonden te zijn met onze afkomst en erfgoed. Door verbinding te maken met de esp kunnen we ons gevoed voelen en een gevoel van continuïteit hebben.

Reiniging en genezing

Hoewel sommigen in het verleden de voortdurend trillende bladeren van de esp in verband hebben gebracht met negatieve emoties, is dit niet juist. Dit trillen duidt eerder op de afstemming van de boom op positiviteit en frisse energie.

Net zoals Aartsengel Rafaël verbonden is met het luchtelement en genezing, heeft de energie van de esp ook zeer sterke banden met het genezen van de geest, het lichaam en de ziel. Het is vergelijkbaar met een frisse windvlaag op een zonnige dag: alles wat je emotioneel of mentaal zwaar belast, kan onmiddellijk worden weggeblazen.

De espenboom is al lang magisch en zijn bast vormt daarop geen uitzondering. Espenschors bevat salicine, dat ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen heeft. Tijd doorbrengen in de aanwezigheid van espen – vooral op een heldere, winderige dag – kan een diepe energiezuivering teweegbrengen.

Familie en gemeenschap

Ons fysieke, spirituele en psychologische welzijn verbetert als we ons verbonden voelen met een ondersteunende groep mensen. We gedijen ook als we ons verbonden voelen met de natuur: de aarde en de levende wezens om ons heen.

We kunnen veel leren van het kijken naar espen. Ze leven in gemeenschappen en zijn ondergronds verbonden door hun wortels. Espenbomen zijn ook goede teamspelers als het gaat om de ecosystemen waartoe ze behoren.

Zijn schors herbergt niet alleen mos- en mottenlarven, maar het is ook voedsel voor hazen, bevers en andere dieren. Bovendien maakt de bedekking van espen de groei mogelijk van grassen die vervolgens dienen als voedsel voor vee en groot wild zoals herten en elanden.

Bovendien zijn espen geweldig voor herbebossingsinspanningen omdat ze zo snel groeien en tegelijkertijd een buitengewone hoeveelheid leven ondersteunen.

Beperking van hitte

De esp heeft een interessante en gecompliceerde relatie met vuur. Historisch gezien waren espenbossen afhankelijk van bosbranden om te overleven.

Het wortelsysteem van het bos blijft ongedeerd tijdens een brand, maar de hoge bomen worden platgebrand, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe jonge boompjes om te groeien – iets wat ze alleen in direct zonlicht kunnen doen. Brandpreventie levert een belangrijke bijdrage aan de afname van de esp-populatie in de Verenigde Staten.

Aan de ene kant heeft de esp zeer koele energie en kan het worden gebruikt om warmte uit het lichaam te verwijderen en koorts te verlichten. Bovendien is espenhout niet licht ontvlambaar.

Wist je dat tijd doorbrengen in de aanwezigheid van esp kan helpen om je geest en emoties af te koelen en te kalmeren? Als je je bijvoorbeeld erg boos of gehaast voelt.

In plaats van impulsief te handelen, zou het goed voor je zijn om even de tijd te nemen om te ontspannen, diep adem te halen en de espenbladeren te observeren terwijl ze lichtjes heen en weer zwaaien.

De espenboom lijkt op het eerste gezicht misschien niet een bijzonder spirituele soort, maar hij heeft een lange geschiedenis van goddelijke associaties.

De oude Kelten geloofden dat de trillende bladeren van de esp de zuchten waren van verbannen feeën, terwijl de Noordse mythologie beweerde dat de boom werd gebruikt om Odins vereerde vliegende paarden te maken, het achtpotige paard Sleipnir.

In de christelijke traditie wordt aangenomen dat het kruis waarop Jezus werd gekruisigd, gemaakt was van een espenboom.

De boom komt ook prominent voor in de religieuze praktijken van de Indiaanse stammen, waarbij sommige stammen de bast gebruiken voor medicinale doeleinden, terwijl anderen hem beschouwen als een symbool van kracht en uithoudingsvermogen.

Dus de volgende keer dat je een esp ziet trillen in de wind, neem dan misschien even de tijd om de potentiële spirituele betekenis ervan te beseffen. Wie weet voel je misschien wel de sprookjesachtige vibraties door je ziel trillen.

De astrologische vereniging van de espenboom

De espenboom wordt al lange tijd geassocieerd met het astrologische teken Weegschaal, waarschijnlijk vanwege zijn sierlijke en elegante uiterlijk.

Om dit verband echter echt te begrijpen, moeten we verder kijken dan de schijn en dieper ingaan op de symboliek van zowel de boom als het teken. De espenboom staat bekend om zijn veerkracht en aanpassingsvermogen, eigenschappen die ook aansluiten bij het evenwichtzoekende karakter van Weegschaal.

Er wordt gezegd dat de bladeren van de esp zelfs zonder briesje trillen, symbolisch voor de neiging van Weegschaal om gemakkelijk door anderen te worden beïnvloed. De esp wordt ook beschouwd als een symbool van verdriet ,een andere eigenschap die vaak wordt gezien bij Weegschalen die moeite hebben met het nemen van beslissingen vanwege hun verlangen naar harmonie.

Of je nu wel of niet in astrologie gelooft, het valt niet te ontkennen dat de espenboom een uniek perspectief biedt op de eigenschappen die verband houden met Weegschaal.

Na wat onderzoek te hebben gedaan naar de symboliek van de espenboom, ben ik tot de conclusie gekomen dat het afhangt van wie je het vraagt. Sommigen zeggen dat de esp staat voor vernieuwing en wedergeboorte, terwijl anderen hem zien als een symbool van eenzaamheid en isolatie. Gevoelsmatig ervaar ik de beide, maar dat is heel persoonlijk.

Sommigen geloven dat de trillende bladeren angst en beven betekenen, terwijl anderen ze zien als een teken van opwinding en vreugde.

Welke interpretatie je ook kiest, één ding is zeker: de espenboom zal altijd een speciale plaats innemen in de literatuur en kunst, en dienen als een symbool van vastberadenheid, aanpassingsvermogen en overleven tegen alle verwachtingen in.

Dus de volgende keer dat je een espenbos tegenkomt, neem dan even de tijd om na te denken over de vele mogelijke betekenissen ervan – of geniet gewoon van de schoonheid en gratie ervan. Wie weet inspireert het jou ook tot een beetje inspiratie.

De Bachbloesemremedie kan zorgen en angst helpen verzachten, terwijl de boomessentie kan helpen angst te kalmeren.

Boodschap:

‘Wij zijn de Esp of de Ratelpopulier. Onze bladeren fluisteren tegen je in de wind. Ga voor jezelf na in welke cyclus van je leven jij op dit moment zit. Uitdagingen, verlies en einde maken deel uit van de cyclus van het leven. Dit is wellicht het moment om alles los te laten wat geen plaats meer heeft in jouw leven. Het is wellicht het moment om spijt en verlies los te laten, om los te laten wat je dwarszit en kwaad doet. Laat relaties en dromen los die voorbij of vervuld zijn. Laat je blaadjes vallen, net als wij. Je zult nieuwe blaadjes krijgen.

Zoek de stilte op. Maak de balans op van je leven. Je hebt zoveel gedaan. Laat het nu allemaal achter je zodat je opnieuw kunt beginnen. Leef in het NU, het Heden. Vergeef jezelf en anderen.

Het is tijd om de tuin voor te bereiden door alle afval en dode planten te verwijderen. Maak een plekje schoon en laat het braak liggen zodat je kunt nadenken wat je er wilt gaan planten. Wij staan voor de voorbereiding van de nieuwe cyclus, die altijd weer komt.’

(Orakel van de Keltische bomen)

‘Boomcirkelopleiding’ bij Yvon, Heks en Kruid.

Liefs ❤ Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *