Geplaatst op Geef een reactie

Naar binnen keren….anders belicht

‘Je naar binnen keren is helemaal geen keren. Naar binnen gaan is helemaal geen gaan. Naar binnen gaan betekent eenvoudig, dat je het ene verlangen na het andere hebt nagehold, en je hebt gehold en gehold en steeds weer hield je er alleen een frustratie aan over.

Dat elk verlangen misère veroorzaakt, dat verlangen geen vervulling brengt. Dat je nooit ergens komt, dat bevrediging onmogelijk is. Als je deze waarheid inziet, dat het najagen van verlangens je niets oplevert, stop je ermee.

Niet dat je moeite doet om te stoppen. Als je moeite doet om te stoppen, is dat op een subtiele manier weer najagen. Je verlangt nog steeds – nu verlang je er misschien naar vrij te zijn van verlangens.

Als je je inspant om naar binnen te gaan, ga je nog steeds naar buiten. Elke inspanning kan je alleen naar buiten brengen, naar de buitenkant.

Alle reizen zijn reizen naar buiten, een reis naar binnen bestaat niet. Hoe kun je naar binnen reizen? Je bent er al, het heeft geen zin op weg te gaan. Als het gaan stopt, stopt het reizen; als er geen verlangen meer is dat je denken benevelt, ben je in jezelf. Dat heet naar binnen gaan. Maar het is helemaal geen gaan, het is simpelweg niet naar buiten gaan.’

De vrouw op deze afbeelding heeft een lichte glimlach op haar gezicht. In feite kijkt ze gewoon naar de capriolen van de mind – zonder te oordelen, zonder te proberen ze stop te zetten, zonder zich ermee te vereenzelvigen. 😃

Ze kijkt gewoon alsof ze naar het verkeer op de weg kijkt, of naar de rimpelingen op een vijver. En de capriolen van het denken zijn ook best amusant, want het springt op en neer en wringt zich in allerlei bochten in een poging je aandacht te vangen en je tot het spelletje te verleiden.

• Als je het afstand nemen van de mind onder de knie krijgt, is dat een grote zegen. Daar draait het bij meditatie eigenlijk om – niet om het reciteren van een mantra of het herhalen van een affirmatie, maar gewoon toezien, alsof het denken van iemand anders is.

Je bent er nu klaar voor deze afstand te nemen, en de voorstelling te bekijken zonder dat je in het drama verwikkeld raakt.

Gun jezelf de simpele vrijheid van het naar binnen gaan wanneer je maar kunt, dan krijg je de slag te pakken en gaat je meditatie steeds dieper.

naar de inzichten van Osho

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *