Geplaatst op Geef een reactie

Liefde en relaties

Iets anders belicht

©creatie Mieke

De ontdekkingsreis

… je liefde fris en levendig houden

Een relatie betekent dat iets compleet is, geëindigd, afgesloten. Liefde is nooit een relatie, liefde is ontmoeten. Het is altijd een rivier, stromend, oneindig. Liefde kent geen stilstand; de huwelijksreis begint, maar eindigt nooit.

Het is niet als een roman die op een bepaald punt begint en op een bepaald punt eindigt. Het is een doorgaand fenomeen. Liefdes eindigen, liefde gaat door. Het is een doorgaande stroom. Het is een werkwoord, geen zelfstandig naamwoord. En waarom degraderen we de schoonheid van het ontmoeten tot een relatie?

Waarom hebben we zo’n haast? – omdat ontmoeten onzeker is, en een relatie een waarborg is, een relatie zekerheid geeft. Ontmoeten is gewoon een treffen van twee vreemden, misschien alleen maar een overnachting, en de volgende morgen nemen we weer afscheid. Wie weet wat er morgen staat te gebeuren? En we zijn zo bang, dat we het zeker willen maken, we het voorspelbaar willen maken.

We willen graag dat morgen in overeenstemming is met onze ideeën; we laten het niet vrij zijn eigen zegje te doen. Dus reduceren we ieder werkwoord onmiddellijk tot een zelfstandig naamwoord.

Vergeet relaties, en leer te ontmoeten. Als je eenmaal in een relatie zit, ga je elkaar als vanzelfsprekend beschouwen. Dat is het wat alle liefdesaffaires kapotmaakt. De vrouw denkt dat ze de man kent, de man denkt dat hij de vrouw kent. Geen van beiden kent elkaar. Het is onmogelijk de ander te kennen, de ander blijft een mysterie. En de ander als vanzelfsprekend beschouwen, is beledigend, respectloos.

Osho

Kan een afbeelding zijn van hartje en , met de tekst OSHO OSHO Het A kleine van liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *